Hlavní obsah

Perlou sbírky Romana Nezhyby je policejní Jawa 350

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romanu Nezhybovi z Plumlova učarovala Veřejná bezpečnost. Sbírce odznaků, uniforem a dalších relikvií sboru působícího v Československu od roku 1948 do roku 1989 vévodí proslavená Jawa 350.

Foto: Leona Roháčková

Prioritou Miroslava Spurného (vlevo) je četnictvo. Rozsáhlou sbírku uniforem, výzbroje a výstroje prezentoval na výstavě v Muzeu Prostějovska.

Článek

Služebních aut Veřejné bezpečnosti jezdí v republice hodně, pár jich najdeme i na Prostějovsku. Motorek ve žlutobílých barvách naopak moc vidět není. O to víc je Roman Nezhyba na perlu své sbírky, policejní verzi Jawy 350 z roku 1980, hrdý.

"Získal jsem ji před lety náhodou, původní majitel ani nevěděl, co má doma za skvost. Motorka byla nepojízdná, ale podařilo se mi ji dát dohromady. Sehnal jsem originální plasty a spoustu dalších dílů a dal jí současnou podobu. Od té doby šlape jak hodinky,“ netají se sběratel poměrně náročným procesem znovunarození motocyklové rarity.

Motorka disponuje i funkční originální vysílačkou, kterou Nezhyba vozí v brašně. "Mám i originál pokutové bloky a další formuláře, které byly neodmyslitelnou součástí výbavy tehdejších policistů. Občas si z někoho ze známých udělám legraci a zkouším ho legitimovat. Mám totiž i originální testr na alkohol s balónkem,“ usmívá se.

Na policejní motorce s označením VB a v patřičném koženém oděvu se v létě projíždí skoro denně a jak sám říká, docela se baví nechápavými pohledy kolemjdoucích. "Občas na mě někdo zírá s obavou v očích, jestli vidí dobře, nebo se vrátil čas," směje se. 

Kromě motorky má ve své sbírce i historické uniformy příslušníků Veřejné bezpečnosti. „Sbírám také odznaky Sboru národní bezpečnosti, zejména odznaky příslušníků pohotovostních útvarů. Sehnat něco z doby minulého režimu je ale čím dál tím těžší," posteskl si. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám