Hlavní obsah

Pašije na Pražském hradě jsou na programu v neděli 13. dubna

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zveme vás na Pašije v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, uskuteční se o Květné neděli, 13. dubna od 15 hodin, vstup bude volný.

Foto: Petr Mráček

Pražský hrad - chrám sv. Víta

Článek

Hry s náboženskou tematikou a zejména hry paši­jové jsou velmi starým evropským fenoménem spojeným s životem katolické církve. Původně byly hrány v kos­telích, postupem času byly obohacovány o lidové prvky a přeneseny mimo chrámy.

Koncepce „svatovítských“ Pašijí vychází z dramatické předlohy Jindřicha Pecky a z hudebních skladeb Jaroslava Krčka v podání souboru Musica Bohemica. Textová předloha je upravena tak, aby byla zachována poetika příběhu, jeho význam a sdělení.

Velmi významná je složka hudební. Texty písní nejen před­znamenávají základní dějová fakta pašijového příběhu, ale spolu s hudbou vytvářejí jeho poezii. Cílem je sro­zumitelně vyprávět starodávný biblický příběh, s pokorou zprostředkovat současnému divákovi sílu jeho myšlenky, poetiku, mysteriózní podobu i existenciální rozměr.

Jedním z center pašijových produkcí byly Hořice na Šumavě (první zmínka je z roku 1816). Tradice pašijových her tu byla začátkem 90. let obnovena a jejich provedení je významným kulturně společenským fenoménem současnosti. In­scenátorům se dostalo řady ocenění od českých i zahraničních diváků a předsta­vitelů církevních kruhů (apoštolský nuncius Giovanni Coppa, tehdejší arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk či tehdejší českobudějovický biskup Antonín Liška).

Za zmínku stojí i další texty pašijového příběhu, zejména Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista, kterou připravil vý­znamný teatrolog Jan Kopecký a která byla velmi úspěšně inscenována v listo­padu 1965 v Mahenově divadle v Brně v režii Evžena Sokolovského (podruhé pak v roce 2000 v Divadle Husa na provázku v režii Evy Tálské). 

Pražské nastudování budou diváci moci zhlédnout v neděli 13. dubna na Pražském hradě. 

Účinkují:

Marie, matka Ježíšova: Nela Boudová

Persona Ježíš: Jakub Gottwald

Vypravěč: Otakar Brousek

Hudba: Jaroslav Krček a soubor Musica Bohemica

Režie: Václav Lautner

Reklama

Výběr článků

Načítám