Hlavní obsah

Park u řeky ve Frýdku-Místku je plný novinek

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek každým rokem rozšiřuje nabídku možností a aktivit pro trávení volného času. Několik novinek nyní nabízejí Sady Bedřicha Smetany u řeky Ostravice.

Foto: Jana Matějíková

Park u řeky

Článek

Kromě nově opraveného dětského hřiště a ping-pongových stolů je tam také zbrusu nové broukoviště a discgolf a na sto nových parkových laviček s vyfrézovanými naučnými i zábavnými texty.

Na sklonku loňského roku byla dokončena celková rekonstrukce dětského hřiště. Letos si ho děti mohou užít v plné míře. Čekají na ně houpačky, kolotoč, pyramida i herní sestavy, kde nechybí ručkovadla, žebříky, lanové prvky, klasické sítě a šikmé lezecké stěny nebo skluzavky. Povrch je z pryžového granulátu tlumícího případné pády.

„Hřiště je oplocené a uzamykatelné a vedle něj je možné zahrát si ping-pong na nových ping-pongových stolech,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

V parku vyrostlo také obří broukoviště. Vzniklo z kmenů pokácených lip a javorů, silně napadených jmelím, které usychaly a byly provozně nebezpečné. Broukoviště, které tvoří kmeny a špalky zapuštěné do země, je vlastně velkým hmyzím hotelem. Útočiště by v něm měly najít nejen různé druhy hmyzu, azyl poskytně rovněž ještěrkám, slepýšům a drobným ptáčkům. Dařit by se v něm mělo i rostlinám a houbám.

„Broukoviště plní zejména ekologickou funkci. Zájemci ale také mohou pozorovat život v jeho dutinách a nejbližším okolí,“ řekl primátor Pobucký, který zároveň upozornil, že broukoviště rozhodně není určeno k lezení, není zabezpečeno proti pádu ani zaklínění.

Novinkou v parku je discgolf, což je hra pro děti i dospělé. „Jak název napovídá, vychází z golfu, akorát že se neodpaluje míček do jamky, ale hází se létající talíř, přesněji řečeno plastový disk, do řetízkového koše. Vítězem je ten, kdo z výhoziště trefí létající talíř do koše s co nejmenším počtem hodů,“ přiblížil hru náměstek primátora Pavel Machala.

V parku je instalováno celkem devět košů a také devět výhozišť s umělým povrchem. U každého výhoziště je informační cedulka, která obsahuje popis, délku i par koše (jamky). Disky na hru je nutné mít vlastní.

V parku byly instalovány také nové, vkusné lavičky, které mají v opěradlové části vyfrézované zábavné i naučné informace, vztahující se k danému místu.

„Zhruba stovka nových laviček nabízí informace o řece Ostravici, o skladateli Bedřichu Smetanovi, o tom, co se v blízkosti parku nachází, ale taky o dějinách Místku. V okolí hřiště jsou na lavičkách úryvky z dětských písniček, hlášky z filmů pro děti nebo jazykolamy,“ uvedl Jaromír Kohut, předseda představenstva společnosti TS a. s., která lavičky vyrobila a v parku umístila.

Náklady na modernizaci parku přesáhly čtyři a čtvrt milionu korun, z toho více než tři a půl milionu činily náklady na rekonstrukci dětského hřiště.

Park u řeky Ostravice nabízí příjemné prostředí plné zeleně k pasivnímu i aktivnímu trávení volného času s celou rodinou. Stojí za to ho navštívit.

Reklama

Výběr článků

Načítám