Hlavní obsah

Papírová ostravská Nová radnice vévodí Trojhalí Karolina

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. října vévodí polovině Trojhalí Karolína ostravská Nová radnice. Jedná se tedy již o třetí radnici v moravskoslezské metropoli. Stará radnice slouží dnes jako muzeum. Nová radnice stojí na Prokešově náměstí. Tu třetí, papírovou slavnostně odhalili primátor města Petr Kajnar a jeho náměstek Martin Štěpánek.

Foto: Josef Zajíc

Model ostravské Nové rednice v Trojhalí 7.10.2014:

Článek

Nápad na vytvoření kartonového modelu radnice vznikl před několika měsíci. Inspirací bylo 165. výročí vzniku VŠB - TU Ostrava a první setkání absolventů této školy. Podle iniciátora stavby Miloše Kvarčáka a architekta Igora Krčmáře zvítězil, při debatách s prorektorem Jaromírem Gottvaldem, právě model Nové radnice nad šachetními věžemi.

Stavba, montovaná od 25. srpna v tělocvičně stavební fakulty, byla poprvé vystavena 12. září na oslavách 165. výročí univerzity jako symbol města a nosič informací o škole. Do obrovské haly Trojhalí se vešla jen tak tak. Rozměry modelu jsou impozantní: šířka činí 15,72 m, hloubka 9,25 m a výška 14,2 m. Ve srovníní s předlohou odpovídá měřítku 1:6.

Přestože hlavním stavebním prvkem jsou kartonové krabice, jichž se spotřebovalo 2450, ke stavbě nosných a zpevňujících konstrukčních prvků bylo použito dřevo, OSB desky a ocel. Model je elektrifikován, svítí i hodiny na věži a čas měří přesně.

Stavba bude k vidění do 15. října - ve všední dny od 8.00 do 22.00 hodin, v sobotu a v neděli od 10.00 do 20.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám