Hlavní obsah

Papírová bitva o hrad vypukne na zámku Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. června se od 10 do 17 hodin koná v zahradě zámku Mníšku Dětský den plný zábavy, šermu a plnění rytířských úkolů. Na programu bude středověký turnaj, historický vojenský tábor, dobývání hradu, spousta her a pasování na rytíře.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

V 11 hodin dopoledne vypukne dobývání hradu, letošní novinka, do které se mohou zapojit všichni malí návštěvníci, tedy pážata. Útočit se bude papírovými koulemi různých velikostí. Velení se ujmou zkušení rytíři, kteří umí obsluhovat i obléhací praky a beranidla. Obránci hradu budou určitě v menšině, a tak se prolomení hradní brány jistě podaří a bude jen otázkou času.

Kdo nechce zůstat na věky pážetem, ten může být povýšen na rytíře. Ale musí předvést 7 rytířských ctností, mezi které patří třeba střelba z luku, zápas, hra v šachy, skládání veršů nebo dokonce i plavání. Během dne uvidíte také ve 13:30 turnaj pro královnu, v 15:30 rytířský turnaj a po celou dobu středověký vojenský tábor. O zábavu bude postaráno.

Otevřeno bude i v zámku, kde můžete navštívit prohlídky pro děti v komnatách i ve sklepě. Při Pohádkové prohlídce s princeznou Aničkou uvidíte slavnostní sály a jídelny, v Kouzelném sklepení potkáte pohádkové bytosti z Mníšku a okolí. Čerta, který hlídá věž, vodníka ze zámeckého rybníka, anděla připomínajícího stavitele zámku i další. Pro dospělé jsou připraveny dva prohlídkové okruhy s prvorepublikovými interiéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám