Hlavní obsah

Panenky se nastěhovaly do šlapanického muzea

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 10. července byla v Muzeu ve Šlapanicích otevřená výstava "Tady bydlí panenky! Výstava pokojíčků, kuchyněk a obchůdků pro panenky z let 1880 až 1980“.

Foto: Petra Svobodová

Výstava Tady bydlí panenky

Článek

Výstava je určená nejen holčičkám a ženám všeho věku, ale i zájemcům o dějiny bytového designu. Na příkladu dětských her je možné sledovat stylové změny, kterými prošly obytné interiéry v posledních více než sto letech od secese po postmodernu. Kromě pokojíčků jsou vystaveny malé školičky a obchůdky např. koloniál, kloboučnictví či hračkářství. K vidění jsou samozřejmě i malé obyvatelky těchto pokojíčků – panenky.

Dětem je určena, jak se ve šlapanickém muzeu stalo již tradicí, nápaditá herna. „Srdečně zveme všechny děti a rodiče do naší velké herny – pokojíčku snů,” uvedla kurátorka výstavy Martina Krajíčková. Návštěvníci se tu sami ocitnou v obřím domečku pro panenky, kde si budou moci například navrhnout vlastní pokojíček snů, vyzkoušet stylové oblečky a zahrát si na hospodyňky a hospodáře.  

Výstava byla připravena ve spolupráci s Muzeem hraček v Rychnově nad Kněžnou. Výstava potrvá až do 11. října a jsou k ní připraveny i doprovodné programy pro školy.  

Muzeum ve Šlapanicích sídlí ve starobylé budově někdejší scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil. Součástí etnografických sbírek muzea je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek.

Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou slavkovskou bitvou tří císařů. Budova scholasterie sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru.

Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V současné době se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky.

Muzeum ve Šlapanicích je jednou z poboček Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a Vilu Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám