Hlavní obsah

Památné stromy Prahy na DVD zpestří výuku studentům

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kolik je v Praze vyhlášeno památných stromů? Znáte jejich historii? Vše je možné najít na DVD, které je prvním souborným materiálem věnujícím se památným stromům v Praze. Je určeno jak školní mládeži, tak i všem milovníkům a přátelům pražské přírody.

Foto: Aleš Rudl

DVD Památné stromy Prahy prezentuje zelené velikány metropole a podává o nich podrobné informace.

Článek

Stromy jsou nejdůležitější a zároveň nejvýraznější složkou městské přírody, přežívají mnoho generací obyvatel města a jsou tak živými svědky minulosti.

Těžištěm DVD je soubor vlastivědných vycházek, jejich cílem jsou památné stromy. Texty přinášejí jak kulturně-historické informace, tak také údaje o chráněných územích, kolem kterých trasy prochází. Měly by sloužit ke komplexnímu poznání území a sehrát určitou úlohu při výchově zejména mladé generace.

Dále je na médiu přehled všech 196 památných stromů v Praze včetně jejich podrobného popisu. Bohatá je také obrazová dokumentace stromů, ve které jsou dřeviny zachyceny v různých ročních obdobích. Většina stromů je také doplněna perokresbami. Nechybí ani ukázky další literatury o stromech a spousta dalších zajímavostí. Například se můžeme podívat na příklady děl českých malířů, na kterých stromy představují důležitou část uměleckého díla.

Kdo má rád hry, tak si může zahrát stromové pexeso s vyobrazením památných stromů Prahy. Znalosti získané z DVD si pak lze ověřit ve znalostním testu.

V současné době probíhá jeho distribuce například na odbory životního prostředí jednotlivých správních celků Prahy, na vybrané základní, střední školy a pracoviště vysokých škol. Dále ho obdrží i některé nestátní neziskové organizace, ale poputuje i do několika knihoven. Pro veřejnost je již dostupné ve dvou informačních střediscích pražského magistrátu.

Vzhledem k širokému záběru celého produktu se na jeho tvorbě podílelo několik autorů. Editorem je RNDr. Jan Němec. Médium pro Magistrát hl. m. Prahy vydalo EnviTypo v prosinci roku 2010.

DVD také odkazuje na webové stránky www.prazskestromy.cz, kde jsou aktuální informace o památných stromech v Praze, včetně galerie stromů a spousty dalších zajímavostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám