Hlavní obsah

Pálení čarodějnic se odehrálo i v Blížejově

Novinky, Michaela Slachová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také v Blížejově na Domažlicku byl připraven program na předvečer upálení zlých čarodějnic a uvítání jara. Program pro veřejnost připravila skupina historického šermu Západní Horda.

Foto: Michaela Slachová

Skupina historických tanců Arvena

Článek

V úterý 30. 4. se v Blížejově u koupaliště před osmnáctou hodinou začali scházet dospělí i děti. SHŠ Západní Horda tam pro veřejnost pořádala Pálení čarodějnic.

Program byl zahájen vystoupením dětské šermířské skupiny Zbrojnoši pod vedením hejtmana Západní Hordy. Děti měly připravenou scénku o králi Artušovi, jeho nastoupení na trůn a potyčky s chamtivým králem Mordredem.

Po dětech vystoupila Západní Horda se svojí scénkou o inkvizici, mučení nevinné dívky, která byla odsouzena z čarodějnictví, a o osudu její rodiny, kata a dalších okolních osob.

Jako další bod programu se představily tanečnice z plzeňské skupiny historického tance Arvena, které předvedly gotické dvorské plesání - pásmo gotických šlechtických tanců s rekvizitami na dobovou hudbu. Před upálením čarodějnice vystoupil ještě iluzionista, který sklidil velký úspěch hlavně u dětí.

Nakonec se utvořil průvod, čarodějnice byla předvedena a po vynesení rozsudku upálena na hranici. Za tmy pak ještě člen Západní Hordy předvedl točení s ohni. Poté se lidé uchýlili k ohňům opékat buřtíky a zábava trvala až do rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám