Hlavní obsah

Padělatele bankovek z Kroměřížska čeká několik let vězení

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Kvůli padělání bankovek navrhli policisté obžalovat pětici mužů a jednu ženu z Kroměřížska. „S nepříliš povedenými padělky v několika případech zaplatili. Za zločin padělání a pozměnění peněz jim hrozí až osmileté vězení,“ uvedla dnes policejní mluvčí Lenka Javorková.

Foto: Policie ČR

Padělaná tisícikoruna.

Článek

„Hlavními obviněnými ze skupiny šesti osob jsou dva muži ve věku 32 a 29 let, kteří vyráběli v rodinném domku na Kroměřížsku padělané bankovky. Výrobu peněz si u nich objednal třicetiletý muž. Dvojice obviněných tak vyrobila nejméně 25 bankovek v nominální hodnotě pět set, tisíc a dva tisíce korun,“ sdělila policejní mluvčí.

Pravé peníze okopírovali, část padělaných bankovek pak dvojice padělatelů předala muži, který si je objednal, část si ponechali a platili s nimi nebo se pokoušeli zaplatit v obchodech, na bezinkách apod.

„Jako protihodnotu dostávali pervitin, který oba obvinění v té době užívali,“ uvedla Lenka Javorková. 

Šestice obviněných padělané bankovky udávala do oběhu v restauracích, obchodech, benzinkách nebo jimi platili za taxi na různých místech Zlínského a Olomouckého kraje. Jelikož se jednalo o poměrně nezdařilé padělky, byly některé odhaleny přímo při placení nebo pak při přepočítávání tržeb.

„Podle odborníků bankovky neměly všechny ochranné prvky, neseděly jejich rozměry oproti originálním platidlům, některé měly křivě ustřižené okraje, jinou barvu a byly lesklé. Na první pohled bylo zřejmé, že nemají vodoznak a ochranný proužek je kopírovaný,“ řekla policistka.

Oba padělatelé skončili po zásahu policie vloni v září ve vazbě, ostatní jsou stíháni na svobodě. Mladší z dvojice obviněných přešel letos na jaře z vazby do výkonu trestu odnětí svobody za jinou trestnou činnost.

Starší z dvojice obviněných zůstává ve vazbě a mimo padělání peněz je kroměřížskou policií stíhán pro trestný čin dotační podvod. Jako zákonnému zástupci mu byl přiznán a následně vyplacen úřadem práce příspěvek na zvláštní pomůcku pro nezletilou dceru ve výši 140 tisíc korun. Konkrétně na motorové vozidlo.

„Muž však zakoupil automobil pouze za 29 tisíc korun a zbylé peníze utratil. Dobře přitom věděl, že je povinen zbylou částku vrátit poskytovateli. Úřadu pak doložil kupní smlouvu k zakoupenému motorovému vozidlu, ve které byla nepravdivě uvedena celá přiznaná částka. Neoprávněně si tak ponechal 111 tisíc korun,“ dodala Lenka Javorková. 

Krajští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality skončili v těchto dnech vyšetřování případu padělání a pozmění peněz a podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti šesti obviněným, kteří měli vyrábět a uvádět do oběhu padělané bankovky

Reklama

Výběr článků

Načítám