Hlavní obsah

Otužilci oslavili příchod nového roku ve vodách Pekelského rybníka

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé závěr roku oslavují různě, v řadě případů i originálně. Třemošničtí otužilci pravidelně chodí oslavovat příchod nového roku do vod Pekelského rybníka na úpatí Železných hor. Tím všem přítomným ukazují svou odvahu a zároveň očišťují své tělo od starého roku.

Foto: Pavel Kalina

Nejodvážnější otužilci v pekelských vodách

Článek

V době, kdy se na druhé části polokoule Nový rok již slavil, třemošničtí otužilci symbolicky začali slavit konec roku s nimi, byť na dálku. Ve 13 hodin vstoupila nejodvážnější skupina otužilců do vod Pekelského rybníka na Kraskově. A oslavy konce jednoho a příchodu nového roku mohly začít.

Oslava byla dlouhá, v půl noci si připili ještě jednou, tentokrát již na skutečný Nový rok. Na druhé straně zeměkoule byla voda teplá, ale v Pekelském rybníku dosahovala jen dvou stupňů Celsia, venkovní teplota vzduchu byla kolem 6 stupňů Celsia. Podle "meteorologické stanice" v restauračním zařízení Peklo v podobě provazu zjištěny další údaje: provaz se mírně houpal, což znamenalo, že byl vítr, provaz byl tvrdý, což dokládalo, že začínalo mrznout.

„Dnešní počasí je spíš jarní a tak jsme si ještě sebou vzali slunečník, abychom se nespálili. Dopoledne jsem zde byl s ostatními a led jsme museli vysekávat. Síla ledu byla 2 až 8 cm," sdělil ještě před vstupem do pekelských vod Roman Vaněk, jeden z otužilců z Třemošnice. "Náš otužilecký spolek činnost zahájil v polovině devadesátých let minulého století. Byly časy, kdy led se musel prořezávat motorovou pilou, ale vloni byl rybník bez ledu," dodal Vaněk.

První otužovací kúře a oslavě Nového roku se podrobil také Emil Klein ze Žlebů. Nejstarším otužilcem tu byl Josef Novotný starší. „S partou otužilců chodím už čtvrtým rokem. Letos jsem otužovací kúru dostal od své přítelkyně ke svým 65. narozeninám. Na oslavu konce roku chodí stálá parta, letos nás je pouze sedm. Do svých řad také lákáme ženy, které by zpestřily oslavu Nového roku, ale zatím se nedaří," uvedl Josef Novotný starší.

Po vykoupání předvedl přítomným své letecké umění letecký modelář (i otužilec) Roman Vaněk a svou ukázkou naznačil, že starý rok již odletěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám