Hlavní obsah

Otevřením Frýdy vznikne na břehu řeky nové místo pro kulturní akce a odpočinek

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostranství mezi estakádou a nábřežím řeky Ostravice ve Frýdku-Místku doznalo v posledním roce významných změn. Budova obchodního centra Frýda už pomalu dostává svoji finální podobu, stejně jako její okolí. Dokončení projektu ve výši téměř 700 miliónů Kč je plánováno na polovinu listopadu.

Foto: OC Frýda

Vizualizace OC Frýda, které se otevře již 13.listopadu 2014

Článek

Výsledné architektonické řešení budovy moderního obchodního centra s prodejní plochou 14 800 m² vzešlo z architektonického ateliéru PROJEKTSTUDIO. Už na první pohled je nejvýraznějším prvkem samotný vnější plášť objektu, na kterém se střídají barevné kazety v bílých a šedých odstínech, doplněné o panely ve zlatém metalickém odstínu.

„Kombinací těchto barev vznikla graficky rozmanitá fasáda, jejíž celkový dojem ještě podtrhne speciální osvětlení, které společně s barevnými kazetami bude gradovat směrem k výrazným skleněným vstupům do centra,” vysvětlil záměr architekt Petr Kundrát.

„Samotný obvodový plášť je navržený v designovém provedení Ruukki Forma, což je speciální fasádní systém, který díky vysoké vzduchotěsnosti základní konstrukce panelů vytvoří až 20procentní úsporu energetických nákladů,” dodal Kundrát.

Vnitřní dispozici budovy tvoří obvodová pasáž s prodejnami po obou jejích stranách doplněná o relaxační zóny. Moderní a svěží vzhled pasáže dotváří zajímavě řešené děrované podhledy s prosklenými pásovými světlíky, které zde zajistí dostatek denního světla. Přímo na pasáž navazuje prostor foodcourtu, vybavený nábytkem s odlehčeným elegantním designem. Celý prostor pasáže dále doplní interiérová zeleň. V podzemních prostorách bude k dispozici motoristům velkokapacitní parkoviště pro 600 osobních vozů.

Obchodní centrum Frýda se nachází v atraktivní lokalitě na břehu řeky Ostravice na pomyslné hranici mezi Frýdkem a Místkem.

„Koncepce vnějších veřejných ploch vychází z jasně daných pěších tahů v území a umožňuje plynulý průchod kolemjdoucích i návštěvníků od řeky Ostravice do Frýdku,“ doplnil architekt Kundrát.

Kompletní projekt i jeho výsledná architektonická podoba koresponduje s výtvarným řešením Haly Polárka, se kterou stavba ve výsledku vytvoří společný veřejný prostor. Nedílnou součástí výstavby obchodního centra je proto i úprava a rekultivace okolních ploch. 

„Nejedná se tak pouze o prostranství přímo navazující na objekt centra, ale o komplexní zkulturnění okolí tak, aby se stalo atraktivním místem, kde se lidé budou dobře cítit a rádi zde trávit svůj volný čas,“ uvedla ředitelka centra Petra Bujnošková.

Promenádu, která vznikne podél řeky směrem k památníku, plánuje vedení centra využít jako multifunkční prostor pro konání venkovních akcí - vystoupení umělců, farmářské trhy, akce pro děti a další kulturní a zábavné aktivity. Finální úpravy okolí centra budou také na podzim završeny rozmístěním laviček, odpadkových košů a osázením zeleně na ploše o rozloze téměř 6000 m² tak, aby obvodová zeleň oddělila provozní části a silniční komunikace od parkové výsadby s rozvolněnou a vzdušnou kompozicí dřevin v klidové zóně určené pro relaxaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám