Hlavní obsah

Ostravu navštíví Zamilovaný Shakespeare, divadelní adaptaci filmu režíruje Radovan Lipus

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantickou komedii Zamilovaný Shakespeare uvede v premiéře ve čtvrtek 6. dubna Národní divadlo moravskoslezské. V překladu Jitky Sloupové a v režii Radovana Lipuse se v hlavních rolích představí mladí herci Vít Roleček a Izabela Firlová.

Foto: Radovan Šťastný

Vít Roleček (William Shakespeare) a Izabela Firlová (Viola) v inscenaci Zamilovaný Shakespeare.

Článek

Cesta divadelní adaptace slavného stejnojmenného oscarového filmu Zamilovaný Shakespeare nebyla vůbec snadná. NDM se tak může pyšnit tím, že je teprve třetím divadlem v České republice, kde budou moci diváci tuto inscenaci zhlédnout. Do souboru činohry se jako režisér také vrací někdejší kmenový režisér činohry Radovan Lipus, ke spolupráci si přizval dramaturgyni a dramatičku Lenku Lagronovou.

Hra vznikla podle stejnojmenného filmu, ověnčeného sedmi Oscary. William Shakespeare se marně pokouší dopsat hru, která se má už brzy začít zkoušet, ale zklamání z nešťastné lásky ho brzdí v rozletu. Seznámí se však s krásnou Violou (která se v převlečení za muže uchází o roli v jeho dramatu) a začne se rodit jedna z jeho nejslavnějších her Romeo a Julie.

Děj se točí kolem zkoušení nového textu, lásky mezi Williamem Shakespearem a Violou de Lesseps, i faktu, že ženy nesměly v alžbětinské době hrát divadlo. Kromě herecké družiny do příběhu zasahují divadelní ředitelé, cenzoři, Shakespearovi kolegové dramatici, jakož i sama královna Alžběta, která divadlo tajně navštěvuje a je jeho velkou fanynkou…

Tato divadelní adaptace, jejímž autorem je (podle původního scénáře Marca Normana a Toma Stopparda) britský dramatik a scenárista Lee Hall, ale není pouze mistrovskou hrou s fakty a fikcí ze života Williama Shakespeara na pozadí romantického příběhu nešťastné lásky. Zamilovaný Shakespeare je především, jak proklamují tvůrci, velkou oslavou divadla.

Přestože film Zamilovaný Shakespeare (1998) slavil velké úspěchy, cesta k jeho uvedení na divadelních jevištích byla poměrně dlouhá. Světová premiéra se uskutečnila až v červenci 2014 v londýnském Noel Coward Theatre v režii proslulého britského filmového a divadelního režiséra Declana Donnellana.

Po ostrovních úspěších se konečně uvolnila cesta uvést tuto hru také u nás – po české premiéře (12. listopadu 2016) v Městském divadle Brno ji uvede i Ostrava. Mimochodem, dílo Williama Shakespeara je citováno v překladech Jiřího Joska

S touto inscenací se do Národního divadla moravskoslezského vrací někdejší kmenový režisér činohry Radovan Lipus, jenž bude se souborem činohry spolupracovat poprvé od svého odchodu z angažmá v roce 2008: „Poprvé inscenuju Shakespeara, i když oklikou. Mě baví pomyšlení, že se k němu dostávám až v padesáti, že jsem ho celý život programově nedělal, protože jsem o něj neměl strach, neboť se o něj vždycky někdo postará a udělá ho,“ uvádí Radovan Lipus.

Na scéně Davida Baziky a v kostýmech Ha Thanh Špetlíkové se divákům dále představí David Viktora (Marlowe), Jan Fišar (Burbage), Tomáš Jirman (Henslowe), Petr Houska (Wessex), Anna Cónová (Královna Alžběta), Jiří Sedláček (Fennyman), Vladimír Polák (Ned) a další.

Ostravská premiéra se uskuteční 6. dubna v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám