Hlavní obsah

Ostravu již podvacáté roztančí folklorní soubory z celého světa

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 14. až 18. srpna 2017 oslaví festival Folklor bez hranic dvacáté výročí. V programu se ostravskému publiku představí nejen domácí soubory, ale také exotické folklorní skupiny z Ameriky, Asie i Evropy. Soubory se představí ve všech velkých obvodech Ostravy a také v Klimkovicích.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.8.2017 Festival Folklor bez hranic již od 14. srpna. Ilustrační foto - 2012

Článek

Mezinárodní folklorní festival Folklor bez hranic v Ostravě se stal přidruženým členem České sekce mezinárodní folklorní organizace CIOFF, je zařazen do Národní sekce I.O.V.

Pořadatelé SLPT Hlubina a Folklor bez hranic, z.s. se snaží každoročně zajistit účast aspoň pěti zahraničním souborům a prezentovat to nejlepší z Moravskoslezského kraje a okolí.

"Festival letos navštíví soubory z Kostariky - Remembranzas Costarricenses, Francie - Lous Cadetons, Taiwanu - Hsin - Lei Dance Company, Srbska - Kud Abrašević a Ukrajiny - Žitomir. Z českých souborů to bude Matenik z Prahy a Slovácký krúžek z Brna. Již tradičně se představí také kolektivy z Ostravského regionu,"  informovala Kateřina Macečková, prezidentka festivalu, která stojí v čele organizačního štábu již od založení festivalu Folklor bez hranic.

Festival Folklor bez hranic má v Ostravě nabitý program.

V pondělí 14. srpna 2017 proběhne ve 14 hodin slavnostní přijetí organizátorů a vedoucích některých souborů u primátora města Ostravy. V aule Nové radnice na Prokešově náměstí si zájemci mohou prohlédnou výstavu fotografií z minulých ročníků festivalu. V průběhu odpoledne se pod názvem "Ať žije festival" objeví  soubory v obchodním centru FORUM Nová Karolina a také na Jiráskově náměstí, bývalém Kuřím rynku, a na Masyrykově náměstí. Festival bude slavnostně zahájen večer v sále Janáčkovy konzervatoře Ostrava.

V úterý 15. srpna 2017 se taneční soubory předvedou na pódiu v nějvětším městském obvodu Ostrava - Jih a to před Kulturním střediskem K - Trio.

Ve středu 16. sropna 2017 se festivalové veselí přesune na centra městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky na Mariánském náměstí a také do Klimkovic.

Ve čtvrtek 17. srpna 2017 se obyvatelé městského obvodu Ostrava - Poruba setkají s vynikajícími výkony umělců, kteří vystoupí na pódiu na Hlavní třídě u kruhového objezdu.

Závěrečný program se uskuteční 18. srpna 2017 v centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kdy v 15.30 vyjde průvod festivalového veselí hudby a tance centrem města. V 17.00 hodin budou mít svůj programový blok mladí tanečníci a tanečnice dětských souborů na pódiu  v areálu Slezskoostravského hradu.

V 18.00 hodin pak bude závěrečný  koncert souborů dospělých tamtéž.

Záštitu nad celým festivalem Folklor bez hranic převzal primátor města Ostravy Tomáš Macura. Jednotlivé festivalové dny pak probíhají pod záštitou starostek a starostů městských obvodů, kterými festival putuje.

Festival se uskuteční díky finanční podpoře statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury České republiky, městských obvodů : Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava - Jih, Ostrava - Mariánské hory a Hulváky a Ostrava - Poruba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám