Hlavní obsah

Ostravský Mlejn slaví 130. narozeniny

Novinky, Eda Riedl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava dvacítky výtvarníků v Galerii Mlejn zahájila oslavy 130 let Ostravského Mlejna.

Foto: Dušan Stračánek

zahájení

Článek

Tento nejmladší ostravský mlýn na výrobu krup a krupice postavila v roce 1886 firma Samuely, Wechsberg & Co. Mlýn byl postaven mezi Valchařskou strouhou, která protékala po Banhofstrasse (dnes Nádražní) a Mlýnským náhonem, který protékal zhruba uprostřed mezi Sokolstrasse (dnes Sokolská ulice) a Banhofstrasse.

V listopadu tohoto roku je to již 130 let trvání tohoto objektu, který patří v Ostravě k těm starším.

Spolek Mlejn, který provozuje v objektu Muzeu a Galerii Mlejn k tomuto výročí připravil výstavu Salon Mlejn a při té příležitosti se také bilancoval. Spolek Mlejn za tu dobu své existence zorganizoval 362 výstav, 10 ročníků výstav klientů s roztroušenou sklerozou pod patronací ROSKA Ostrava, 10 mezinárodních pleneru v Poodří, za 14 dní bude zahájen 4. ročník hudebně poetického večera s hendikepovanými vystupujícími, Spolek Mlejn má uzavřenou spolupráci s polskými partnery z Jasienice, a mimo dalších činností celoročně provozuje Muzeum ostravských mlýnů a železných mlýnků.

Na výstavě Salon Mlejn, která byla zahájena venisáží ve čtvrtek 10. listopadu, představují svá díla současní autoři, kteří jsou se Mlejnem spojeni: Domiter, Dratva, Hercík, Holinka, polský host Jeziorowski, Kocierzová, Kroča, Kroča jun, Kuh, Lyčka, Neuwirt J.,Riedl, Sládková, Špaček,Valčíková, a také autoři kteří již nejsou mezi námi: Czyž, Pařízek, Poliánová, Sabev

Návštěvníci mohou zhlédnout rukopis dvacítky výtvarníků, který vtiskli do svých děl.

Vernisáž provázela příjemná nálada v doprovodu Jirky Neduhy a Romana Rotra, sálem se linula vůně čerstvého chleba se sádlem, tlačenkou, kalvadosu a piva.

Muzeum a Galerie Mlejn je otevřeno návštěvníkům ve všední dny od 10.00 do 17.00, Komentované prohlídky v muzeu pro objednané, kde se mimo jiné dozví více o jiné historii Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám