Hlavní obsah

Ostravský maraton se tentokrát běžel v Bělském lese

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský maraton, který se konal v sobotu 22. září, byl tentokrát připraven na trase v městském obvodu Ostrava-Jih v areálu Bělského lesa.Technický ředitel Otta Seitl s Maraton klubem Seitl Ostrava připravil centrum závodu, start a cíl u Vodního areálu v Ostravě-Jih za kulturním domem Akord.

Foto: Josef Zajíc

Medaile Ostravského maratonu. 22.9.2012

Článek

Změna trasy byla nutná. V roce 2011 se závod konal v centru Ostravy a trasa probíhala Komenského sady. Tento největší ostravský park prochází humanizací, a proto byla trasa přeložena do Bělského lesa.

Závodu to neuškodilo. Organizátoři připravili náročný, mírně kopcovitý okruh v délce 5250 m, který závodníci museli oběhnout 8 x. Start byl posunut o 195 m před cílovou pásku, aby se dosáhlo v součtu potřebných 42 kilometrů a 195 m.

Ostravský maraton byl vyhlášen jako Mistrovství Moravy a Slezska. Také se současně běžel Ostravský půlmaraton a jako tradičně i závod štafet. Do této soutěže se přihlásil rekordní počet 23 štafet složených z 5 až 8 závodníků bez rozdílu věku (od 15 let) a pohlaví. Všech tří závodů se zúčastnilo 512 závodníků. Limit šest hodin splnili v maratonu všichni.

Závody jednotlivců jsou rozděleny podle pohlaví a podle věku. Hlavní kategorii jsou muži nebo ženy od 18 do 34 let. Další věkové kategorie jsou odstupňovány po pěti letech, u žen do kategorie nad 65 let a u mužů nad 75 let. V této nejstarší kategorii vyhrál Zdeňek Kopecký. Hrdinou půlmaratonu byl zase polský závodník Zbyněk Sztefaniak, který závod absolvoval  o berlích.

Maraton je náročná disciplína, u které nikdo neví, co s jeho tělem provede a kdy. Proto startér, známý trenér vytrvalců Oldřich Jurák, závodníkům, kteří běželi poprvé radil: "Hlavně klidně, abyste svěží vydrželi běžet až do cíle".

Jednou z těch, která běžela svůj první maraton, byla i Blanka Masničáková z Olomouce, která obsadila čtvrté místo.

Absolutní vítězkou v kategorii žen se stala Iva Pachtová z MK Seitl Ostrava, která trať zaběhla za 3:27,57, před Pavlínou Šremkovou, Lenkou Hájkovou, Blankou Masničákovou a Anetou Maliňákovou.

Nejrychlejším mužem a absolutním vítězem byl Daniel Orálek - 2:31,22. Za ním se umístili v absolutním pořadí Marek Procházka, Robert Anczak, Martin Boht a Miloš Kovářík.

Podrobné výsledky: www.mkseitl.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám