Hlavní obsah

Ostravské muzeum zve na výstavu Korunovační klenoty v dějinách světa

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Výstavu Korunovační klenoty v dějinách světa zve ředitelka Ostravského muzea RNDr. Jiřina Kábrtová a primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura. Výstava bude slavnostně zahájena na pódiu na Masarykově náměstí, které sousedí s Ostravským muzeem, ve čtvrtek 8. prosince v 18.00 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 8. 12.2016 Výstava Korunovační klenoty v dějinách světa. Ředitelka muzea Jiřina Kábrtová představuje Stříbrnou korunu cášské bysty Karla IV.

Článek

Slavnostního zahájení se zúčastní velvyslanec Nizozemského království v ČR J. E. p. Eduard W. V. M. Hoeks.

Výstava Korunovační klenoty v dějinách světa je jedním z kulturních vrcholů roku 2016, kdy si připomínáme 700. výročí narození císaře a  krále Karla IV. Veřejnosti budou představeny desítky unikátních replik korunovačních klenotů významných říší Evropy, Asie, Ameriky či Afriky.

„Výstava je zapůjčená z nejslavnější světové sbírky replik korunovačních klenotů firmy Juwelier Abeler v německém Wuppetalu, kde je uložena v trezoru a veřejnosti není přístupná. V takovém rozsahu, jak ji návštěvníci v Ostravském  muzeu uvidí, je představena úplně poprvé. Zvláštního přijetí se v muzeu dostalo stříbrné koruně z cášské bysty Karla IV. Byl jí korunován římsko-německým králem v roce 1349. Karla IV. si připomeneme ještě korunou Svaté říše římské, Svatováclavskou korunou a železnou korunou Lombardie. Všechny tyto čtyři koruny měl Karel IV. právo nosit na své vznešené hlavě,” informovala ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Výstava je doplněna fotografiemi nejznámějších evropských korunovačních katedrál. Speciální část tvoří jednoduchý přehled dosud vládnoucích panovnických rodů v Evropě. Nizozemsko, Dánsko, Švédsko a Velká Británie mají zastoupeny své královské koruny na výstavě.

Výstavou Korunovační klenoty v dějinách světa se Ostravské muzeum připojuje k završení letošních oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. a zároveň výstavou zahájí oslavy 750 let od první písemné zmínky o Ostravě (1267), které budou probíhat celý rok 2017.

Kurátoři výstavy: RNDr. Jiřina Kábrtová, ředitelka muzea, PhDr. David Majer, historik umění, výtvarné aranžmá Markéta Jarešová.

Otevírací doba Ostravského muzea v době vánočních svátků a Nového roku: 24. - 26. 12. 2016  zavřeno, 31. 12. 2016 otevřeno 9.00 - 13.00 hodin, 1. 1. 2017 - zavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám