Hlavní obsah

Ostravské Minikino slaví pět let fungování v Kostelní ulici a spouští nové stránky

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenší ostravský biograf oslaví 2. května výročí „stěhování“. Již pět let uběhlo od doby, kdy oblíbené kino změnilo svou adresu. Z ulice Československých legií, kde kino působilo od roku 1992, bylo přestěhováno do větších a především vlastních prostor v Kostelní ulici.

Foto: www.minikino.cz

Vedoucí Minikina Jarmila Kučerová oslavuje s šéfpromítačem Vladimírem Jemelkou digitalizaci kina.

Článek

Pamětníci dodnes vzpomínají na nezapomenutelnou atmosféru starého Minikina. Biograf byl tenkrát umístěn v druhém patře historického činžovního domu. Kino fungovalo v předváděcím sále bývalého Filmového podniku, do kterého se vstupovalo temnou schodišťovou chodbou. 

O stěhování se rozhodlo definitivně právě před pěti lety. Prostory tehdejšího kina patřily soukromé firmě, Centrum kultury a vzdělávání do nich nemohlo investovat. Ovšem bez nutné modernizace byl provoz kina již téměř neudržitelný. Pomocnou ruku podal městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který pro potřeby kina uvolnil stávající objekt na Kostelní ulici. Po zdařilé rekonstrukci, jejímž autorem je architekt Milan Sýkorský, začalo nové Minikino promítat právě ve středu 2. května 2007.

„První půlrok v novém prostoru jsme zaznamenali jistý úbytek návštěvníků,“ přiznává vedoucí kina Jarmila Kučerová. "Naši hosté nás nemohli najít, lidé z centra se pak zorientovali mnohem rychleji než naši pravidelní diváci z ostatních částí Ostravy," dodala. 

Nová budova přinesla mnohé výhody - větší kapacita, komfortní kavárna s terasou, galerie a především nové filmové cykly přilákaly diváky do Minikina zpět. Kino se zaměřilo na široké spektrum publika. Do programu zařadilo pravidelné projekce pro děti. Jako první na Moravě začalo hrát za zvýhodněné vstupné v odpoledních časech i pro seniory. Dále funguje oblíbený filmový klub a program obohatila i celá řada mimořádných projekcí, jako například Kino Nočne a mnohé další.

V roce 2011 navštívilo kino neuvěřitelných 16 tisíc diváků, což je na biograf se sedmdesáti sedadly velmi slušný výsledek. S digitalizací, kterou kino prošlo v létě loňského roku, se návštěvnost  ještě zvyšuje. 

Druhého května se mohou návštěvníci těšit na filmařský dárek v podobě bezplatného promítání s překvapením. Do kina můžete přijít zdarma, ovšem dramaturgie úzkostlivě tají na jaký film. „Bude to překvapení a pevně věřím, že naše diváky výběr programu nezklame,“ uvedl Filip Rohan, ředitel Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava, které kino provozuje.

„Je to naše nejnavštěvovanější středisko. Z toho, co se nám za pět let s Minikinem podařilo udělat, mám velmi dobrý pocit. Zvláště za situace, kdy kina v celé ČR bojují s klesající návštěvností," dodal Rohan. Ve stejný den spustí kino i nové webové stránky, které slibují větší funkčnost i atraktivní design.  

Související témata:

Výběr článků

Načítám