Hlavní obsah

Ostravské kalendárium 2017 se představilo veřejnosti

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po dvaadvacáté představili veřejnosti vydání Ostravského kalendária zástupci Archivu města Ostravy Antonín Barcuch, zastupující ředitel AMO, kronikář města Martin Juřica a náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák. První vydání kalendária se datuje k roku 1996.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 31.1.2018 Ostravské kalendárium 2017 vydalo Statutární město Ostrava a Archiv města Ostravy. Martin Juřica a Antonín Barcuch.

Článek

Souhrn loňských událostí obsahuje kalendárium, které jako každoročně vychází na konci ledna. V chronologickém sledu připomíná řadu společenských, politických, kulturních a sportovních událostí nejen ve městě, ale také těch, které jsou s Ostravou určitým způsobem spojeny.

V úvodu Antonín Barcuch, zastupující ředitel Archivu města Ostravy, poděkoval všem, kteří se na publikaci podíleli. Zejména výkonnému redaktoru Jaroslavu Daňkovi, který tuto funkci převzal po zesnulé bývalé ředitelce AMO Blaženě Przybylové, a autorovi Ostravského kalendária 2017, kronikáři města Ostravy Martinovi Juřicovi. Poděkoval také členům komisí muzejní, letopisecké, názvoslovné a heraldické Rady města Ostravy.

„Rok 2017 se nesl ve znamení oslav 750 let od první písemné zmínky o Ostravě, které doprovázela řada akcí. Mezi nejvýznamnější patřily výstavy Ostrava nevídaná na cestě ke své velikosti, Století plné zvratů aneb Ostrava 20. století, vědomostní soutěž AviaOVA 750 nebo Historický rej na Masarykově náměstí, na výstavišti Černá louka a v okolí Slezskoostravského hradu. Celoroční projekt zakončila před Novou radnicí akce Přejeme ti, Ostravo, na které byla zapečetěna truhla s přibližně 1500 vzkazy občanů, která bude otevřena přesně za padesát let. Program byl uzavřen ohňostrojem,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Publikace má 114 stran. Obsahuje informace o 313 dnech, kdy je evidováno a popsáno v kalendáriu 482 událostí. V publikaci je vysvětleno 22 zkratek. Čtenář najde podrobný rejstřík osobností, rejstřík institucí a rejstřík akcí k výročím.

„Publikace Ostravské kalendárium 2017 vychází v nákladu 500 výtisků. V omezeném množství bude k dostání v pobočkách Ostravského informačního servisu, v Knihovně města Ostravy a Moravskoslezské vědecké knihovně. V elektronické podobě bude Ostravské kalendárium 2017 přístupno na adrese: http://amo.ostrava.cz, v oddíle publikace," dodala Andrea Vojkovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám