Hlavní obsah

Ostravská výstava: Sportovní plakát aneb Po šichtě za sportem

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vstupní hale Magistrátu města Ostravy byla v úterý 2. září zahájena výstava Sportovní plakát aneb Po šichtě za sportem. Výstavu připravil Archiv města Ostravy z plakátů a informací z dobového tisku z počátku 20. století až do jeho poloviny.

Foto: Josef Zajíc

Sportovní plakát aneb Po šichtě za sportem. Ostrava 2.9.2014

Článek

Plakát byl na počátku minulého století téměř jedinou možností, jak občany města informovat o událostech, které se budou konat. Tak lidé jdoucí ze šichty se postupně dozvídali, co se děje, nebo co se dít bude.

„V roce, kdy je Ostrava Evropským městem sportu 2014, se již uskutečnilo asi tři sta sportovních projektů. Máme ovšem i bohatou sportovní minulost, která je dokumentována Archivem města Ostravy právě na této výstavě. Plakáty zde dokumentují akce, které se konaly, a také dokumentují místa, kde sportovní klání probíhala. Mnohé tyto prostory již v Ostravě neexistují,” řekl v úvodu vernisáže výstavy Ing. Martin Štěpánek, náměstek primátora města Ostravy.

Na výstavě najde návštěvník plakáty, které dokumentují události z počátku minulého století až do jeho poloviny. Jsou zde plakáty, které oznamují konání soutěží a závodů tradičních sportů, jako je kopaná, hokej, atletika, sokolská cvičení, ale také krasobruslení, závodů motocyklů nebo v té době tradičních automobilových závodů.

Je zde plakát, který oznamuje konání I. zemského leteckého 21. září 1947 na letišti v Ostravě-Hrabůvce. Toto letiště již dlouho neexistuje, bylo rozhodnuto postavit nové v okolí Mošnova. Tam byla stavba zahájena v roce 1956. Oficiální zahájení provozu bylo 16. října 1959, kdy zde přistálo dopravní letadlo TU-104A, a současně byl přenesen veškerý provoz z Ostravy-Hrabůvky. Po starém letišti zůstal jen poslední hangár, ve kterém je nyní nákupní středisko.

Expozice doplňuje velkou výstavu o historii ostravského sportu pod názvem  Branky, body, Ostrava!!!, která byla k vidění v Ostravském muzeu v první polovině roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám