Hlavní obsah

Ostravská muzejní noc opět zaujala zájemce z moravskoslezské metropole i širokého okolí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělé zahájení devátého ročníku Ostravské muzejní noci, široká nabídka institucí, které prezentovaly svoji celoroční činnost, doprava po městě na čtyřech okruzích zdarma a aprílové počasí. To byly důvody, proč lidé tuto červnovou událost ve městě hojně navštívili a byli spokojeni.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11. 6.2017 Ostravská muzejní noc. Biskup Bruno, primátor města Ostravy. Skok o 750 let.

Článek

Ostravská muzejní noc byla zorganizována v rámci Festivalu muzejních nocí 2017 již po deváté. Zahájení bylo, jako tradičně, na Prokešově náměstí v Ostravě před budovou nové radnice, kde sídlí Magistrát města Ostravy.

Slavnostní zahájení bylo na programu v 17.50 hodin, kdy na náměstí přiběhl, podle lidových pověr, bílý kůň od obléhaných Hukvald a žádal Ostravany o pomoc. Od těch dob je bílý kůň ve znaku města Ostravy.

Na pódium pak přišel sám velký biskup Bruno, který listinou z roku 1267 zvěstoval, že se právě nachází v místech soutoku dvou řek, v místech, jež se zvou Ostrava.

Pak předal řízení primátoru města Ostravy Ing. Tomáši Macurovi, který spolu s ředitelkou Ostravského muzea RNDr. Jiřinou Kábrtovou, ředitelem Galerie výtvarného umění Mgr. Jiřím Jůzou, Janou Šrubařovou z GVUO a Andreou Węglarzyovou z OM Ostravskou muzejní noc zahájil foukáním do pouťových frkaček, trumpetek a dalších nástrojů v 18.00 hodin. Ostravané tím dali najevo: Jsme tady, dnes slavíme!

Při této příležitosti byla ředitelkou Archivu města Ostravy PhDr. Blaženou Przybylovou pokřtěna publikace Ostrava - Počátky a vývoj středověkého města.

Hlavní program pokračoval na Prokešově náměstí a také uvnitř Magistrátu města Ostravy. Na poznávacím okruhu po reprezentačních místnostech magistrátu se zájemci dostali také do kanceláře primátora, který zde odpovídal na otázky přítomných.

Nejčastěji se lidé ptali na budovu obchodního domu Ostravice, Myslivnu, skelet proti Domu kultury. Chtěli se také dovědět nejžhavější novinky o stavbě nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě.

Na druhém okruhu se zájemci dostali na ochoz radniční věže, a tak mohli postupně vidět západ slunce nad Ostravou a také Ostravu za nočního pohledu. Celkem se zúčastnilo 1296 návštěvníků.

Dopravní podnik Ostrava připravil dopravu po institucích zdarma do čtyř směrů. Jízdní linka A - Výstaviště - Areál dílen DP Ostrava a zpět, linka B Výstaviště - Dolní oblast Vítkovice a zpět, linka C Výstaviště - Michálkovice a zpět a linka D Výstaviště Landek a zpět. Autobusy z Výstaviště vyjížděly v každou hodinu v 5., 25. a 45. minutě. V brožurce byl dán k dispozici přesný jízdní řád.

Lidé hojně, i přes místy deštivé počasí, navštívili Ostravské muzeum, Cirkulum - Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla, Festival Slezská lilie, kde byl koncet před Katedrálou Božského Spasitele. Zpívala Lenka Dusilová.

Velmi navštěvován byl Svět minatur - Miniuni v sousedství Černé louky a divadla Antonína Dvořáka. Všechno podstatné, hodnocení a počty návštěvníků si zájemci najdou na: www.ostravskamuzejninoc.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám