Hlavní obsah

Ostravská muzejní noc byla noc plná zážitků a objevných překvapení. Navštívilo ji 28 500 lidí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již posedmé se Ostrava zúčastnila mezinárodního festivalu muzejních nocí pod názvem Ostravská muzejní noc. 28 500 lidí, kteří se muzejní noci zúčastnili, prokázali zájem o činnost muzejních, kulturních a technických institucí. Byli ochotni čekat nějakou tu minutu ve frontě na prohlídku.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská muzejní noc. 13.6.2015. Fialové balonky letí do světa.

Článek

Úderem radničních věžních hodin vypustilo 800 lidí v sobotu 13. června v 18:00 hodin fialové balonky s logem Ostravské muzejní noci. Primátor města Ostravy  Tomáš Macura, spolu s ředitelkou Ostravského muzea  Jiřinou Kábrtovou a ředitelem Galerie výtvarného umění Ostrava  Jiřím Jůzou, festival muzejní noci zahájili.

V útrobách Magistrátu města Ostravy průvodci a průvodkyně  zájemce provedli chodbami, zákoutími a místnostmi, kam se za  normálních okolností nedostanou. Již od 17,30 se vytvořila fronta lidí, kteří chtěli navštívit radniční věž a z výšky 83 metrů zhlédnout pohledy a rozhledy nejprve na prosluněnou Ostravu a postupně na Ostravu večerní a noční. V návštěvnosti překonali hranici 2 tisíc lidí.

Dopravní podnik Ostrava měl logisticky připravených pět tras A,B,C,D,E, kde ve 20 minutových intervalech byli zájemci zdarma převáženi okolo 37 zúčastněných institucí  do  čtyř cílových míst Ostravy. Účastníky dovezli  v severní části na Landek Park, ve východní k Dolu Michal, na jihu do areálu Dolní oblasti Vítkovice a do nejvzdálenějšího místa na západě, nově otevřeného, zrekonstruovaného, moderního Planetária Ostrava.

V centru města  lidé pěšky procházeli vzdělávacími institucemi, jako byla Moravskoslezská vědecká knihovna, která nabízela nevšední zážitky pátráním po zločinčinu v podzemí knihovny.

O návštěvu v  Českém rozhlase Ostrava byl velký zájem.  Zaměstnanci, především dětem, nabídli možnost nahrát vzkazy pro své milé, které pak  přímým rozhlasovým přenosem došly k adresátům. Návštěvníci mohli vidět jak se připravuje vysílání, a ti kteří se dopředu zaregistrovali, se zúčastnili i přímého  vysílání. V největším nahrávacím studiu 1 probíhaly koncerty, kde mimo jiných, vystoupila mladá ostravská hvězdička Elis alias Eliška Mrázová ( 1994), objev roku 2014.

Nevšední zájem prožívali děti a jejich rodiče v Divadle loutek Ostrava, kdy mnohdy nebylo k rozeznání kdo je loutka a kde je dítě.

Ostravské muzeum nabídlo nevšední prohlídku celého areálu od přízemí až do nejvyšších pater věže s pohledy na již stmívající se Ostravu. Podle informací organizátorů  muzeum navštívilo něco přes 2500 lidí.

Planetárium Ostrava, kde se lidé dopravovali linkou E, nabídlo zážitky pohledů do vesmíru - ať už projekcí v sále planetária nebo pozorováním skutečné oblohy astronomickými dalekohledy. Planetáriu vévodí prosklená  budova, před kterou je zajímavá odpočinková část se slunečními hodinami.

Podle informací, byli tací, kteří stihli téměř všechny instituce navštívit a projít. To ale nebylo zajisté cílem Ostravské muzejní noci. Jak řekl v úvodu Jiří Jůza, ředitel GVUO : " Touto formou chceme  muzejní, kulturní, věděcké a technické instituce představit, aby je lidé postupně navštívili i v běžných dnech roku."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám