Hlavní obsah

Ostravská literární noc spojuje univerzitu, divadlo a rozhlas

Novinky, Nela Parmová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc vědců, noc muzeí, noc kostelů. Letos poprvé se v Ostravě koná také literární noc. A jelikož Ostrava žije velkým společným projektem Shakespeare Ostrava 2016, stal se Shakespeare tématem i nyní.

Foto: Nela Parmová

Není kniha jako kniha. Tato je uměleckým dílem Elišky Čabalové.

Článek

12. října lze zažít literaturu tak trochu nevšedně. Ostravská literární noc navazuje na tradiční evropský model Noc literatury, v rámci kterého probíhají veřejná čtení na atraktivních, běžně nedostupných místech. Tato myšlenka zůstává zachována, díky tomu se tak návštěvníci nohou dostat do míst, kam jinak není možné zavítat.

Své síly spojilo hned několik institucí - Národní divadlo moravskoslezské, Český rozhlas Ostrava, Filozofická fakulta Ostravské univerzity, Divadlo Petra Bezruče a Stará aréna.

Národní divadlo moravskoslezské pozve příznivce literatury do nového prostoru „DVANÁCTKA“. Toto tajemné místo bude v rámci Ostravské literární noci oživeno Shakespearovými sonety, které budou ztvárněny slovem i tancem.

Stopy vedou do studovny

Poté stačí sledovat šlépěje na chodníku, a ty zavedou zájemce o literaturu do budovy Filozofické fakulty, kde v prostorách studovny zazní dvě přednášky. První bude věnována Shakespearovým hrám v podání ostravských divadel. V několika videoukázkách návštěvníci shlédnou krátký průřez inscenacemi W. Shakespeara, které se objevily v letech dávných i nedávných na ostravských jevištích. Připomenout si tak mohou například Richarda Krajča v roli Hamleta a další výjimečné inscenace.

Od 20 hodin je pro návštěvníky připravená ukázka současné knižní umělecké vazby, ručně kaligrafovaná méně známá báseň W. Shakespeara Venus a Adonis. O tom, jak kniha vznikala a jaké slavila úspěchy v zahraničí, popovídá autorka díla Eliška Čabalová.

Tramvaj do stanice „divadlo“

Český rozhlas Ostrava zavede své návštěvníky do foyeru za vrátnicí pod dřevěné schody. Zde budou přes aparaturu k poslechu Minutové hry na téma William Shakespeare, respektive hry inspirované díly Williama Shakespeara.

Herci z Divadla Petra Bezruče pak v pouhých deseti minutách vysvětlí, co se ve světově proslulé tragédii, kterou každý zná, ale nikdo ji vlastně pořádně nerozumí, stane. Být, nebo nebýt? aneb Hamlet ve zkratce. Herce lze potkat na opravdu nezvyklém místě, a to v tramvaji č. 8 ve směru Elektra – Svinovské mosty horní zastávka a zpět, a pak také v prostoru „DVANÁCTKY“.

Stará aréna ráda oživuje netradiční prostory a stejné to bude i na Ostravské literární noci. Tři uvěznění holubi, dvě herečky a jeden balkon ukrytý v srdci Ostravy. Jenom tolik prozrazuje Stará aréna k programu s názvem „Hledá se Romeo aneb Shakespeare to nedomyslel“.

Ostravská literární noc se uskuteční 12. října od 18 hodin v centru Ostravy. Vstup volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám