Hlavní obsah

Ostrava zabodovala webem k životnímu prostředí, v soutěži Zelená informacím skončila druhá

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava se drží se svou prezentací informací o životním prostředí mezi městy České republiky na špici. V konkurenci 274 posuzovaných kandidátů získala v soutěži Zelená informacím druhé místo. Soutěž těsně vyhrálo město Svitavy před třetím Táborem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.1.2018 Zelená Informacím. Ostrava obsadila 2. místo. Výřez: zdroj: CI2,o.p.s.

Článek

Zelena informacím je soutěž o nejlepší prezentaci o životním prostředí na internetových stránkách měst. Smyslem soutěže je najít nejzdařilejší prezentace o životním prostředí na oficiálních internetových stránkách měst v České republice. Cílem soutěže je dále motivovat města k uživatelsky přátelskému elektronickému publikování o životním prostředí s využitím originálních forem a vhodných indikátorů.

Organizátoři Ci2, o.p.s. a Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze prohlédli weby 274 měst s počtem obyvatel vyšším než 5000 obyvatel. Odborná porota pak vybrala ty nejlepší.

O dvě desetiny procentního bodu Ostravu porazily Svitavy, které letošní ročník vyhrály. Staly se skokanem roku. Soutěž se koná od roku 2010. Město Ostrava v ní se svou prezentací o životním prostředí uspěla již potřetí. V letech 2014 a 2016 získala první místo.

„Těší mě rozhodnutí poroty, kterým potvrdila, že náš přístup k prezentaci jednotlivých témat z oblasti životního prostředí je správný. Na jeden ekoweb jsme umístili všechny informace k životnímu prostředí, které byly dříve roztříštěné v několika internetových prezentacích. Mou prioritou bylo, abychom měli moderní dvojjazyčný responzivní web, na kterém zájemci najdou přehledně zpracované všechny "zelené" informace. Naše důsledná práce, kterou ocenili porotci, zdaleka nekončí. I dál budeme web aktualizovat a doplňovat o nové podněty. Z toho, že jsme získali nejvyšší bodové ocenění ze všech měst nad pět tisíc obyvatel, mám velkou radost,” řekla náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová.

O vítězství Ostravu připravil bonus

Podle jejích slov ostravský web ZdraváOVA v bodovaných kategoriích sice dosáhl nejlepšího bodového ohodnocení, na první místo to však nestačilo. O vítězství ji připravil bonus za meziroční posun v pořadí z kategorie Skokan roku, který s ohledem na loňské 1. místo Ostrava získat nemohla. O pouhé dvě desetiny bodu se tak umístila Ostrava na skvělém 2. místě. První byly Svitavy a třetí Tábor.

„Protože se v minulých ročnících ukázalo, že se úspěšná města mohou snadno "zabetonovat" na prvních pozicích, byl v roce 2013 zaveden motivační bonus za míru zlepšení. Tento prvek vnesl do soutěže větší dynamiku a spravedlivě ocenil snahu udržovat a zvyšovat kvalitu prezentací. Pokud ovšem město nebude svůj úspěch a výsledek v dalším roce zhodnocovat a vylepšovat, hrozí mu opět sestup do průměru,” vyjádřil se Miroslav Lupač z Agentury Koniklec, o.p.s.

Soutěž pořádaly organizace CI2, o.p.s. a Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Partnerem soutěže byly organizace Agentura Koniklec, o.p.s. a Squelle Group, s.r.o. Soutěž probíhala pod záštitou Svazu města a obcí České republiky. Hlavní cenu darovala společnost CI2, o.p.s. 

CI2, o.p.s. je nestátní nezisková organizace zaměřená na udržitelný rozvoj vzdělávání, publikační činnosti a vědu a výzkum. Jejím cílem je prosazovat udržitelný rozvoj ve spolupráci s veřejnou správou, soukromou sférou, vzdělávacími institucemi a veřejností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám