Hlavní obsah

Ostrava vyhlásila veřejnou zakázku na provozovatele bikesharingu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada města Ostravy schválila veřejnou zakázku na vybudování a provozování systému veřejného sdílení kol, tzv. bikesharing. Zájemci mohou nabídky posílat do 18. prosince 2017.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.10.2017 Ostrava vyhlásila veřejnou zakázku na provozovatele bikesharingu. Ilustrační foto: Cyklo toulky Ostravou.

Článek

V Ostravě odbor strategického rozvoje požádal o zadání veřejné zakázky, jejímž předmětem je vybudování systému veřejného sdílení kol, tak zvaný bikesharing (dále BSS), a jeho provozování v Ostravě po dobu tří let. 

Provoz BSS bude zajišťován v širším centru města se stanicemi pro kola umístěnými v městských obvodech Moravská Ostrava a Přívoz, Slezská Ostrava, Petřkovice a Vítkovice, a to ve vymezených 39 lokalitách. 

Podle vyzvání dodavatelům bude BSS tvořen těmito základními komponenty: jízdní kola, stanice zajišťující operabilitu celého BSS vybavené obslužnými terminály (registrační a odbavovací), softwarové vybavení zajišťující veškeré provozní funkce, uživatelská a servisní obsluha i kontrola a dohled nad celým BSS. V rámci BSS bude zřízeno a provozováno technické centrum a call centrum.

Předpokládaný časový průběh veřejné zakázky:

Rozhodnutí Rady města Ostravy o zahájení zadávacího řízení: 17. října 2017. Lhůta pro podání nabídek 18. prosince 2017, výběr dodavatele: leden 2018, uzavření smlouvy únor 2018.

„Vytipovali jsem 39 lokalit v centru města, Slezské Ostravě, Petřkovicích a Vítkovicích, kde chceme, aby byla stacionární stanice pro kola. Předpokládáme, že systém nebude provozovat město, ale vybraný zájemce, kterému budeme za službu platit. S napětím čekáme, kdo se do výběrového řízení přihlásí a za jakých podmínek,” řekl ostravský primátor města Ostravy Tomáš Macura.

„Přepokládaná hodnota této veřejné zakázky činí 30 miliónů korun bez DPH (36,3 miliónu Kč s DPH). Jedná se o nadlimitní veřejnou zakázku zadávanou v otevřeném řízení podle paragrafu 56 zákona. V souladu se zákonem bude veřejná zakázka uveřejněná po dobu trvání lhůty pro podání nabídek ve Věstníku veřejných zakázek, v Úředním věstníku Evropské unie a na profilu zadavatele, kde budou uveřejněny i veškeré informace o této veřejné zakázce. Na základě zveřejněných údajů může podat nabídku neomezený počet zadavatelů,” uvádí se v důvodové zprávě k veřejné zakázce.

Sdílení kol se již provádí ve společnosti Tieto Czech s.r.o v Ostravě. Půjčují kola svým zaměstnancům na pojížďky po Ostravě, ale také na cestu do nebo ze zaměstnání. Kola je možné půjčit i na delší dobu.

Půjčovna kol pro turistiku je zavedena na železničním nádraží Ostrava-hlavní nádraží. Podle přednosty stanice Jindřicha Gavendy jsou v jarních, letních a podzimních měsících nabízena na nádraží v Ostravě elektrokola, běžná kola, ale také koloběžky.

Po cestě do Beskyd je možné si kola zapůjčit také v železniční stanici Frýdek-Místek a Frýdlant nad Ostravicí. Zapůjčená kola si také mohou zájemci zdarma převézt vlakem do cíle dalšího turistického putování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám