Hlavní obsah

Ostrava slaví 30 let od sametové revoluce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 15. listopadu hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák spolu s ostravským primátorem Tomášem Macurou zahájil v 10 hodin čtyřdenní oslavy 30 let od sametové revoluce. Na komponovaném programu se podílelo 30 organizací, které připravily pro obyvatele Ostravy zajímavý, zábavný a poučný program.

Foto: Josef Zajíc

Ve velkém stanu na Masarykově náměstí se slavilo.

Článek

Po slavnostním zahájení utvořili studenti a další účastníci lidský řetěz, který byl umístěn přesně tam, kde probíhal před třiceti lety. Na křižovatkách hlídali příslušníci VB, fotili a po celou dobu si připravovali informace k eventuálnímu zatýkání, vyšetřovaní a oznámení konečného verdiktu. K tomu naštěstí již nedošlo.

V sobotu 16. listopadu oslavy pokračovaly na Masarykově náměstí, které je největším náměstím velké Ostravy. Na ploše byl postaven stan o rozměrech 30 krát 50 metrů s dřevěnou podlahou, vytápěním a kompletním vybavením na besedy, kulturní, taneční, divadelní vystoupení a koncerty. Je zde instalována kavárna a posezení. V nejmenší části je výstava Archivu města Ostravy.

Od 14.50 do 16.15 hodin proběhl komentovaný program S nadějí i bez ní - byly to úryvky záznamu úspěšné inscenace Komorní scény Aréna. V hudebním bloku vystoupilo trio hudebníků Pavel Váně, Helena Vyvozilová a Jiří Vondrák.

Zatímco ve více než hodinovém bloku bavila diváky hudební skupina, venku před hlavním stanem probíhal workshop studentů VŠB - TU Ostrava v odlévání sametových klíčů. Klíče nebyly ze sametu, ale ze zinku. Odlévání probíhalo z cínu.

„Chtěla bych upozornit, že toto zařízení, které jsme do laboratoře dostali, je zcela nové. Jste tedy první, kteří odlévání na těchto dvou přístrojích uvidíte. Na prvním přístroji necháváme cín roztavit až do teploty 260 stupňů Celsia. Mezitím jsme si připravili formu ze zvláštní umělé hmoty. Forma má dvě části. V obou částech je forma v podobě klíče. Na jedné straně je napsáno sametOVA, na druhé straně je klíč hladký,” uvedla Ing. Ivana Kroupová, PhD. z Fakulty materiálové technologie, katedry Metalurgie a slévárenství VŠB Ostrava - TU Ostrava.

Ivana Kroupová dále divákům ukázala připravené dvě formy. Ty dala dohromady a umístila do licího stroje. Licí stroj je taková odstředivka, centrifuga. Do té formu položila, nalila roztavený kov, v případě ukázky to byl cín. Forma v přístroji v horizontální poloze rotuje kolem své osy.

„Tím, že se forma otáčí poměrně rychle, 900 otáček za minutu,  rozprostírá a tlačí roztavený kov do forem. Toto je technologie, která umožňuje rychlou výrobu, více kusů najednou. Samozřejmě to nemusí být stejný typ odlitků. Pracujeme také s uměleckým odléváním, například pamětní desky, sošky a podobně,” dodala Ing. Kroupová.

V neděli 17. listopadu, tedy v den 30. výročí od sametové revoluce, bude program pokračovat. Začátek opět v 10.00 hodin, ukončení je naplánována na 21.30 hodin. Na programu budou hudební bloky S láskou má svět naději, svobodný koncert ve svobodném kostele. Pro děti je v 11.00 nachystáno novocirkusové vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám