Hlavní obsah

Ostrava modernizuje vozový park na alternativní pohon

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestici vozidel na alternativní pohon předal ve středu 21. února ostravský primátor Tomáš Macura a náměstkyně primátora Kateřina Šebestová zástupcům Městské policie Ostrava a městských obvodů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 27. 2.2018 Slavnostní předání ekologických vozidel.

Článek

Ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim převzal dvě vozidla VW Caddy s pohonem na stlačený zemní plyn - CNG.  Elektromobily Volkswagen e-UP! si převzali starostové městských obvodů .

Pro Městský obvod Radvanice a Bartovice převzala dva vozy starostka Šárka Tekielová, po jednom za městský obvod Slezskou Ostravu převzala vozidlo starostka Barbora Jelonková a za městský obvod Ostrava-Hrabová starosta Igor Trávníček.

Auta byla nakoupená v rámci projektu Ostravou na alternativní pohon I spolufinancovaného z Národního programu životního prostředí. Předávána vozidla byla pořízena za 3,96 miliónu korun, z toho dotace ministerstva životního prostředí činila 900 tisíc korun.

Ostrava má k 21. únoru 2018 k dispozici celkem 33 ekovozidel.

„Stále neuspokojivý stav kvality ovzduší nás vede k využití všech možností, jak situaci zlepšít. Jedním z nich je i urychlená ekologizace vozového parku města. Proto jsme vloni připravili projekt Ostravou na alternativní pohon I na pořízení 21 ekologických vozidel,” řekl při předání šesti vozů primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Ke zmíněným šesti vozům, dle primátora, přibude v rámci jmenovaného projektu další 15 ekologických vozů. Ještě v březnu budou předány dva elektromobily Volkswagen e-Golf pro potřeby ostravského magistrátu. Zbývajících 13 vozů s pohonem CNG pro Městskou policii Ostrava bude dodáno letos na podzim.

Na konci února magistrát předloží novou společnou žádost v rámci projektu Ostravou na alternativní pohon II na dalších 20 kusů vozidel na alternativní pohon.

Půjde o pět vozů pro Městskou policii Ostrava a zbytek pro 11 městských obvodů: Hošťálkovice (1 vůz), Hrabovou (1), Krásné Pole (1), Mariánské Hory a Hulváky (3), Moravskou Ostravu a Přívoz (2), Novou Ves (1), Ostravu-Jih (1), Polanku nad Odrou (1), Porubu (1), Radvanice a Bartovice (1) a Starou Bělou (2). Tři vozy budou na pohon CNG, ostatní budou elektromobily.

„V případě úspěšného schválení žádosti o podporu z Národního programu ŽP bude mít Ostrava v roce 2019 celkem 68 vozidel z kategorie nízkoemisních vozidel,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám