Hlavní obsah

Ostrava fandí kontinentům. Soutěž pro děti a mládež v rámci Kontinentálního poháru v atletice

Novinky, Josef Zajíc

Projekt Ostrava fandí kontinentům je určen pro základní školy, střední školy a oddíly atletiky v rámci konání Kontinentálního poháru v atletice, který se uskuteční v Ostravě 8. a 9. září 2018. Projekt připravil Český atletický svaz společně s městem Ostravou a Moravskoslezským krajem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.1.2017 Ostrava fandí kontinentů. Losování ZŠ a SŠ škol do kontinentálních týmů. Akce se zúčastnili zástupci MS kraje, města a ČAS.

Článek

Ve čtvrtek 16. listopadu od 10.00 hodin se v zasedací síni Magistrátu města Ostravy konalo slavnostní losování základních a středních škol do Soutěže Ostrava fandí kontinentům.

Slavnostního aktu se kromě zástupců ze 30 základních a 27 středních škol zúčastnil předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník, primátor města Ostravy Tomáš Macura a jeho náměstek pro sport a školství Vladimír Cigánek, Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana, a ambasadoři projektu Jan Kudlička a Pavel Maslák.

„Cílem projektu je zapojit děti do pravidelné pohybové aktivity, protože atletika je základem všech sportů a v této souvislosti se propojení nabízí. Běhat, skákat a házet by měl umět každý. Chceme dětem a mládeži ukázat krásu atletiky, a to nejen tím, že se zúčastní jako diváci Kontinentálního poháru v atletice, ale že si také osobně vyzkouší některé disciplíny na vlastní kůži v rámci tělesné výchovy a tréninků v atletických kubech,” řekl Libor Varhaník.

V zasedací síni, kde se schází zastupitelé města Ostravy, proběhlo losování základních a středních škol do jednotlivých kontinentů. O vylosované se pak budou po celou dobu starat ambasadoři jednotlivých kontinentů, a to z řad vynikajících zahraničních i českých sportovců.

Evropu budou zastupovat Colin Jackson, narozen 10. 2. 1967, 110 m překážek, a Michaela Hrubá, 21. 2. 1998, skok vysoký.

Ameriku: Mike Powel, 10. 11. 1963, skok daleký, Jan Kudlička, 29. 4. 1988, skok o tyči.

Afriku: Nezha Bidovaneová, 19. 9. 1969, 400 m překážek, a Pavel Maslák, 21. 2. 1991, běh na 400 m.

Asii a Oceánii: Jana Pittmanová, 9. 11. 1982, 400 m překážek, a Barbora Špotáková, 30. 6. 1981, hod oštěpem.

Tito ambasadoři budou od listopadu ve spojení s vylosovanými školami a kluby. Budou sledovat, jak děti přihlášených škol plní jednotlivé body soutěže Ostrava fandí kontinentům.

Soutěž je rozdělena na tři hlavní disciplíny: pohyb, kreativita, tým.

Pohyb: základní disciplínou soutěže v pohybu je soustavná příprava v tělesné výchově a následný trénink ve skoku z místa a hodu medicimbalem (váha medicimbalu se liší podle věkové kategorie a rozlišení chlapec a dívka). Do 31. března 2018 odešlou pořadatelům výsledky výkonů dětí přihlášených základních a středních škol.

Kreativita: Děti a mládež budou mít za úkol vyrobit transparenty, fandítka, plakáty na téma Podporuji a fandím kontinentům. Školy výsledek pošlou do 31. března 2018 organizátorům a zahraniční ambasadoři vyberou nejlepší za svůj kontinent.

Tým: Děti základních a středních škol, rozděleny do věkových kategorií, se zúčastní štafetového běhu, kde poběží vždy za školu 4 děvčata a 4 chlapci. Nejlepší vybraní běžci pak poběží za svůj kontinent před hlavním programem základní školy 8. 9. 2018 a střední školy 9. 9. 2018.

Děti se svými učiteli se již teď těší, až za rok zúročí všestrannou přípravu a poctivý trénink svým výkonem před 15 000 diváky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám