Hlavní obsah

Osmisettunový zvon plynojemu se při unikátní operaci dostal o 15 metrů výš

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O patnáct metrů výš se v minulých dnech dostal v Ostravě-Vítkovicích osmisettunový zvon plynojemu z roku 1921. Akce odstartovala 18. ledna, kdy bylo vyzvedávání slavnostně zahájeno za přítomnosti ministra kultury Jiřího Bessera.

Foto: Josef Zajíc

Dolní oblast Vítkovice

Článek

Zvon byl zvedán zhruba o 8 cm za hodinu. Podle našeho průvodce Dolní oblastí Vítkovic Ing. Ivana Myšky jde o unikátní technickou událost.

Celý válec o průměru 71,5 metru a výšky 13,7 metru byl postupně vyzdvižen o 15 metrů. V této výšce bude definitivně ukotven na 32 příhradových sloupech. Tím bude zahájena přeměna průmyslové památky v Dolní oblasti Vítkovic v multifunkční centrum.

Podle autora projektu z AP Atelieru architekta Ing. Josefa Pleskota bude vybudováno víceúčelové, kulturní a společenské centrum. Jeho součástí bude kongresový sál pro 1500 návštěvníků a  galerie s rozlohou 1000 metrů čtverečních. Práce na výstavbě začnou na přelomu března a dubna letošního roku.

V další etapě bude zahájena rekonstrukce Vysoké pece č. 1, která pak bude sloužit pro demonstrační, studijní a prezentační účely. Bude provedena i rekonstrukce VI. Energetické ústředny, kde bude víceúčelová expozice (původní dmychadla, velín energetické ústředny aj.).

Areál je považován za silnou stránku města Ostravy jako jedinečná industriální památka se statutem národní kulturní památky a v budoucnu naváže na nově budovanou čtvrť Nová Karolína.

Více najdete na: www.dolnioblastvitkovice.cz

Související témata:

Výběr článků

Načítám