Hlavní obsah

Oslavy první várky plzeňského ležáku pokračují

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 173 lety uvařili v Plzni první zlatý ležák svého druhu na světě. K letošním oslavám této významné události pivovarnické historie je připraveno unikátní putování nefiltrovaného piva Pilsner Urquell po českých městech.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Regionální oslavy v Plzni navážou na Pilsner Fest ve čtvrtek 12. listopadu ve dvou místních plzeňských restauracích.

Článek

Oslava narozenin piva Pilsner Urquell začala v sobotu 3. října na Pilsner Festu. Na narozeninovou oslavu připomínající 173 let od uvaření první várky slavného ležáku nyní navazují regionální oslavy, které se konají ve vybraných českých a moravských městech ještě do poloviny listopadu.

Jednotlivé pivnice a restaurace nabízí nefiltrovaný Pilsner Urquell naražený ze stylového dřevěného sudu plzeňským sládkem. Oslavu přitom vždy slavnostně zahájí historická postava Josefa Grolla, prvního plzeňského sládka, který v roce 1842 spojil měkkou plzeňskou vodu, žatecký chmel a český ječmen a dal vzniknout unikátní chuti plzeňského originálu. Dobrou náladu do pivnic společně s tradičním plzeňským ležákem přináší také putovní dobová kapela a návštěvníci se mohou podívat na prezentaci bednářského řemesla, která je doplněna soutěží ve skládání dubového soudku. Ve čtvrtek 12. listopadu tradiční oslavy zamíří do Plzně.

Regionální oslavy v Plzni navážou na Pilsner Fest ve čtvrtek 12. listopadu ve dvou místních plzeňských restauracích, které jsou s pivem symbolicky pevně spjaty. První restaurací, kde ve čtvrtek 12. listopadu plzeňský sládek narazí slavnostně dubový sud s nefiltrovaným ležákem, bude Švejk restaurant Tivoli, kde se začne slavit v 19:00.

"Budova této restaurace má dlouhé historické kořeny. Nejprve na začátku 20. let fungovala jako restaurace Barnun-Bailey, na jejíž zahradě se konaly první výstavní plzeňské trhy. Později se restaurace přejmenovala právě na restauraci Tivoli, která se stala oblíbeným cílem výletů místních obyvatel, kde si mohli dopřát výbornou chuť místního piva Pilsner Urquell," vysvětluje Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. Restaurant 12 je poslední zastávkou regionálních oslav v Plzni, kde plzeňský sládek narazí sud ve čtvrtek večer v 21:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám