Hlavní obsah

Oslavy 25 let ZČU vyvrcholily slavnostním akademickým obřadem a setkáním absolventů

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 9. listopadu vyvrcholily na Západočeské univerzity v Plzni celoroční oslavy 25. výročí jejího založení. Odpoledne se uskutečnilo tradiční slavnostní zasedání Vědecké rady ZČU, pořádané každoročně v souvislosti s blížícími se oslavami Dne boje studentů za svobodu a demokracii 17. listopadu.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Večer pozvala univerzita své absolventy a významné partnery do budovy fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Článek

Večer pozvala univerzita své absolventy a významné partnery do budovy fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kde byl pro ně připraven koncert Plzeňské filharmonie a další hudební a taneční vystoupení.

Odpolední slavnostní ceremoniál zahájil tradičně svým projevem rektor ZČU Miroslav Holeček.

„Naším posláním není jen předávání odborných znalostí a dovedností studentům. Neseme i určitou zodpovědnost za to, jaký vliv na naše studenty máme. Vždyť to budou třeba právě oni, kdo bude v budoucnosti rozhodovat ve významných funkcích, přinášet společnosti hodnoty či přímo ovlivňovat společenský život. A není důležitějším vodítkem v každodenním rozhodování nebo zásadních profesních či politických rozhodnutích než hodnoty, které uznáváme, hodnoty, o které se opíráme a které za žádných okolností nezpochybňujeme. Jednou z takových hodnot je bezesporu pravda, která má pro akademické pracovníky zvlášť zásadní význam,” uvedl rektor ve svém projevu.

Součástí akademického obřadu bylo rovněž představení nových profesorů a docentů a předání pamětních medailí osobnostem, které významně přispěly k rozvoji Západočeské univerzity. Přítomní zhlédli také časosběrné video o vzniku výzkumného centra RICE a nechyběla ani ukázka z jeho výzkumné činnosti – pixelový detektor částic, testovaný pro možné nasazení na mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Program zakončil krátký loutkový film Povídky o chlápkovi a jeho ženě, který vytvořili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Matouš Valchář a Jiří Krupička jako svoji semestrální práci. Úspěšné dílo již uvedla řada tuzemských i mezinárodních festivalů.

Slavnostního večera k 25. výročí založení Západočeské univerzity v Plzni se v budově fakulty designu a umění Ladislava Sutnara zúčastnilo přibližně tři sta absolventů a dalších dvě stě významných hostů z univerzity a partnerských firem.

Program otevřelo akrobatické vystoupení tanečníků z plzeňského studia FitDanceArt. Poté na pódiu krátce promluvilo všech pět dosavadních rektorů ZČU. Následoval koncert Plzeňské filharmonie s hostujícím dirigentem Ronaldem Zollmanem, která zahrála dvě skladby. Symfonii č. 3 Gaudeamus Igitur zkomponoval Jiří Bezděk z katedry hudební kultury pedagogické fakulty přímo k 25. výročí založení ZČU. Koncert pro klarinet a orchestr A dur Wolfganga Amadea Mozarta přednesla laureátka Pražského jara Ludmila Peterková.

Celý program doprovázela multimediální projekce vytvořená studenty fakulty designu a umění. Svým tanečním uměním okouzlil přítomné také Vahe Akopjan – ikona streetdance a freestyle dance, který vystoupil společně s Josefem Kublou. Po skončení hlavního programu zahrál k tanci a poslechu v rytmu jazzu a swingu Petr Beneš s kapelou Jeepers Creepers. Během slavnostního rautu byl prostor pro vzájemná setkávání, diskusi a navazování nových kontaktů.

Reklama

Výběr článků

Načítám