Hlavní obsah

Oslava 85. výročí Nemocnice na Bulovce se nesla v duchu oživení bývalé vinice Velká Vaceška

Novinky, Aleš Kacl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Nemocnice na Bulovce oslavila hned tři významná výročí najednou. A sice 85 let od svého vzniku, 700. výročí narození Karla IV. a nakonec byla minulý týden v úterý pomyslně vzkříšena libeňská vinice Velká Vaceška. Ta v minulosti stávala na území nemocnice, ale musela její stavbě ustoupit.

Foto: Aleš Kacl

Při oslavách Nemocnice na Bulovce byla odhalena pamětní deska viniční usedlosti Velká Vaceška, která zde stávala před postavením nemocnice.

Článek

Oslavit tato výročí přišly desítky návštěvníků z řad personálu nemocnice, pamětníků, kolemjdoucích i posledních žijících potomků bývalého vlastníka Velké Vacešky. Své gratulace připojili také představitelé či zástupci městské části Prahy 8 a z dalších významných zdravotnických zařízení, jako např. ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA.

„Na rozdíl od svých známějších kolegyň, jako je Palmovka, Balabenka, Bulovka, Stírka, Labuťka, Truhlářka a řady dalších, měla viniční usedlost Velká Vaceška velkou smůlu. Místopisně se v mapách vůbec nedochovala, ani v názvu ulice, ani v názvu oblasti ani jinak,“ řekl Aleš Kacl, potomek vlastníků vinice, která ve své době byla nazývána též Káclovka.

Historická fakta a zajímavosti nabídl úvodní projev ředitelky nemocnice. Iniciativou potomků Mathiase Katzela, jakožto prvního majitele vinice z rodokmenu Kaclů, se takto alespoň symbolicky dostává zpět na mapu a je zajímavou připomínkou doby, kdy části Prahy a její okolí bylo porostlé vinnou révou.

Při této příležitosti byla ve spolupráci s ředitelkou Nemocnice na Bulovce MUDr. Andreou Vrbovskou, MBA slavnostně odhalena pamětní deska Velké Vacešky. Lze si ji prohlédnout v prostoru centrální části areálu nemocnice, u pavilonu č. 5.

K masivnímu rozvoji viničních oblastí se v 1. polovině 14. století významně přičinil český král a římský císař Karel IV., který následně v roce 1358 vydal nařízení o zakládání vinic pro Prahu. Tím započal největší rozkvět českého vinařství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám