Hlavní obsah

Ornitologové přivítají přilétající ptáky na exkurzi v Tovačově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chcete stát svědky velkého ptačího stěhování, tak si vyjděte na procházku do přírody nebo s ornitology na první jarní exkurzi, kterou pořádá Moravský ornitologický spolek v sobotu 8. března. Ornitologickou exkurzi povede zkušený ornitolog Adolf Goebel.

Foto: Jiří Šafránek

Zájemci o pozorování ptactva se sejdou v Tovačově.

Článek

Sraz zájemců o účast na první letošní ornitologické exkurzi za ptáky tovačovských rybníků je v 7.45 hodin u sádek Hradeckého rybníka v Tovačově.

Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce a dále bude pokračovat po hrázích Hradeckého rybníka. Zájemci o pozorování ptactva se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů, které se již vracejí na svá severská hnízdiště.

Letošní velmi teplá zima přála u nás zimujícímu ptactvu. Nezvykle teplý únor uspíšil i přílet prvních ptáků z teplých krajin. Ornitologové zaznamenali první špačky a skřivany již začátkem února a čejky chocholaté se objevují od poloviny února. Pokud vydrží příznivé počasí, tak se jarní tah ptáků rozjede v následujících dnech naplno.

Slunečné dny a jarní teploty posledních dní přiměly ke zpěvu i u nás zimující ptáky. Začínají zpívat kosi, pěnkavy, zvonci i sýkory. Se setměním se začínají ozývat i sovy, začíná tok puštíků, kalousů ušatých, výrů a kulíšků nejmenších.

Na rybnících se již začínají objevovat rackové chechtaví, poláci velcí a chocholatí, potápky roháči a husy velké. Od nás se naopak vydají k severu husy polní a běločelé, havrani polní a kavky.

Seznam všech letošních ornitologických exkurzí, které pořádá Moravský ornitologický spolek, najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám