Hlavní obsah

Originální jesenické produkty se rozšířily o pstruhy, zrající kozí sýry i palačinky

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pstruzi, kozí sýry či podestýlka pro zvířata se ucházely o značku JESENÍKY originální produkt®. Členové komise udělili celkem deset nových certifikátů opravňujících užívání značky jesenického zvonku. V dalším kole certifikace se posuzovaly i nové originální služby a zážitky.

Foto: Bára Haušková

Krnovský sociální podnik Chrpa certifikoval dárkové zboží s ručně malovanými obrázky.

Článek

„Poslední kola výzev se už hlásí producenti a řemeslníci sami. Ukazuje se životaschopnost a smysluplnost značky,“ uvedla koordinátorka značky JESENÍKY originální produkt® pro výrobky Lenka Krobotová. Současně žadatelé představují stále rozmanitější škálu produktů, které ukazují na kreativitu a podnikavost lidí na území značky.

Ve Staré Červené Vodě vyrábějí zrající kozí sýry, například Chèvre Rouge obalený v popelu s bílou plísní na povrchu. Také nové výrobky z včelích produktů a med z Mladoňova překvapily svojí nápaditostí. Mezi zdejší produkty se řadí medové bonbony, pečené čaje slazené medem a také originální dárkové balíčky a sady se zdejšími produkty.

Nově získalo značku šípkové víno, dezertní nápoj z plodů sbíraných v parku jesenických lázní. Sociální podnik Chrpa Krnov představila ručně malované užitkové i dárkové předměty. Jak má chutnat poctivé pečivo bez konzervantů, představila rodinná pekárna Jany Gajdošové z Krnova.

Sociální podnik VS Rychleby přidala ke stávajícím produktům také bylinné sirupy. O značku se úspěšně ucházely dobroty kavárny z Ennea Caffé z Jeseníku. Vlastní recepturu palačinek s certifikovaným džemem představila autorka Zora Hájková.

Poprvé mají Jeseníky certifikovanou rybu, a to pstruhy z Vysokého Potoka, které díky chovu v čisté horské vodě a kvalitní výživě mají jedinečnou chuť, vůni i strukturu masa. Fialový zvonek jesenický označí i zajímavý výrobek podestýlku určenou nejen pro domácí mazlíčky, ale i hospodářská zvířata.

V květnu se uskutečnilo zasedání certifikačních komisí pro originální jesenické služby a zážitky. Nově získaly certifikát opravňující užívání značky jedna služba a pět zážitků.

Letošní první kolo přijímání žádostí se ukázalo jako líheň na zážitky. „Oceňujeme jejich rozmanitost a u některých současně i splnění jednoho z podstatných kritérií, a to osobnostní obohacení. Tedy, že se jedinec, který zážitek vyzkouší, dozví nebo naučí něco neobvyklého a nového,“ podotkla Hana Olejníková, koordinátorka značky pro služby a zážitky.

Mezi nové zážitky se řadí vzpomínková akce Oživený bunkr – atmosféra dnů napjatého podzimu 1938 na vlastní kůži, pořádaná každoročně na konci září Muzeem československého opevnění K-S 5 „U potoka“. Projížďka parním vlakem po Osoblažské úzkokolejce z Třemešné do Osoblahy je jedinečný zážitek v Jeseníkách a od května 2015 také certifikovaný zážitek.

Výstavní síň horského hotelu Skiland v Ostružné nabízí Expozici hudebních nástrojů z celého světa. Sbírka zahrnuje 450 instrumentů. Další zážitek představují komentované degustační prohlídky minipivovaru Kolštejn. Poznat kouzlo tradičních řemesel nabízí Nedělní škola řemesel ve Stránském, kde denně probíhají ukázky řemesel i jejich výuka formou kurzů.

Aktuálně značka JESENÍKY originální produkt® zahrnuje 77 výrobků, 20 služeb a 16 zážitků.

Reklama

Výběr článků

Načítám