Hlavní obsah

Orientační běžci zahájili sérii závodů Slezské zimní ligy v Ostravě-Hrabůvce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 22. listopadu byla svátečním dnem pro orientační běžce a příchozí z Ostravy, Moravskoslezského kraje a Polska. V ten den byla zahájena série závodu Slezské zimní ligy. Sraz a prezence byl v restauraci U Chýlků. Závodnici kontroly hledali uprostřed historické zástavby Jubilejní kolonie.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh, Ostrava 22.11.2014: Mapa

Článek

Stavitel tratí ze Sportovního oddílu orientačního běhu Baníku Havířov Zdeněk Jakobi připravil spolu s Karlem Bednářem a Jiřím Ryšavým (oba SKOB Ostrava) na sobotu kvalitní a zajímavý závod Slezské zimní ligy.

Rozhodčí III. třídy OB Zdeněk Jakobi k zahájení sezóny vymyslel pro závodníky fintu. Chtěl, aby spíše kombinovali, přemýšleli, uvažovali, než po ulicích hrabůvské Jubilejní kolonie běhali "jako raněné včely"(bezmyšlenkovitě).

Mapu pro orientační sport s názvem Jubilejní kolonie v měřítku 1:4000 nejprve rozdělil na 21 kousků, do kterých umístil kontrolní body. To vše měli závodníci na papírových průkazkách, pochopitelně v přeházené formě. Jen kategorie C měla kontroly postupně za sebou.

Na startu dostali závodníci čistou mapu a právě z průkazek museli hledat, kde kontrola v terénu je. Takže mnozí zaklekli a do čisté mapy si kontroly v čase závodu museli zakreslit a vymyslet postup. Teprve pak vyběhli do terénu.

Metodicko-didakticko-sportovně běžecký závod účastníci, kterých bylo 135 z Ostravy, okolí a Polska, pochválili. „Bylo to přemýšlení, kombinování, uvažování, proloženo během, takže jsme vlastně každý "lítal" jinudy,” konstatoval jeden ze závodníků z Polska. Cíl byl tedy splněn.

V šesti vyhlášených kategoriích vyhráli a obdrželi velmi originální a vkusné medaile:

Kategorie AD (ženy): Jana Vývodová - SKOB Ostrava - 33:50 - 21 kontrol, AH (muži): Jakub Glonek - Opava - 26:28 - 21, BD: Pavlína Dorčáková - SKOB Ostrava - 32:13 - 14, BH: Martin Kovařík - Třinec - 29:08 - 14, CD: Eliška Švidrnochová - SKOB Ostrava - 16:05 - 7, DH: Igor Novák - Baník Ostrava - 17:23 - 7 kontrol.

Jubilejní kolonie v Ostravě-Hrabůvce byla vystavena v letech 1921 - 1932 Vítkovickými železárnami podle projektu Jindřicha Freiwalda. Postaveno bylo tehdy 605 dělnických bytů. Byty a celá oblast byla rekonstruována a mnohé domy byly zapsány jako národní kulturní památka.

Druhý závod Slezské zimní ligy v orientačním běhu se bude konat v atraktivním terénu v okolí OC FORUM Nová Karolina a v Trojhalí, zastřešeném 4500 metrů čtverečních prostoru 7. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám