Hlavní obsah

Orchestr ZUŠ Zábřeh zazářil na festivalu v Šanghaji

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábřežský orchestr má za sebou nezapomenutelných deset dní. Mezi 13. až 23. říjnem vystupoval na mezinárodním uměleckém festivalu SBIAF v čínské Šanghaji. Na jeden z nejprestižnějších festivalů Šanghaje byl vybraný čínskými organizátory jako jediné umělecké těleso z České republiky.

Foto: Petra Kucinová

Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh na slavnostním průvodu ulicemi Šanghaje

Článek

A na druhé půlce světa Česku rozhodně nedělal ostudu. Naopak - organizátory byl na závěrečném ceremoniálu titulován jako jeden z publikem nejoblíbenějších uměleckých těles festivalu.

Česká muzika zazněla v divadlech, školách i v ulicích

V rámci svého putování orchestr vystupoval na místních školách, v šanghajských divadlech i na vystoupeních na ulici. „Pro Číňany jsme byli něčím naprosto exotickým. Po každém vystoupení se s námi chtěli fotit, sahat na nás... Z publika svítily displeje telefonů a kamer, na které si naše vystupování nahrávali - to u nás v Česku tak běžné není,“ vzpomíná bicista orchestru Zdeněk Minář.

Zábřežskému orchestru se na koncertech podařilo vytvořit atmosféru, která dle slov samotných organizátorů není v Číně obvyklá. „Vděčíme za to také hlavně našim skvělým zpěvákům Elišce a Davidovi, kteří dokázali rozpohybovat nejeden divadelní sál,” míní kapelník Lubomír Vepřek.

Muzikanti u publika zabodovali rovněž se dvěma čínskými populárními skladbami Motherland a River, které si pro Číňany nacvičili.

Nejvíce fanoušků na jednom místě hráči zažili na průvodu tříkilometrovou šanghajskou čtvrtí Baoshan, kde podél silnic “Zábřežáky” hlasitě podporovaly statisíce fanoušků s českými vlaječkami. Další miliony Číňanů sledovaly muzikanty na svých televizních obrazovkách.

Moravský kroj v šanghajském muzeu umění

S pořadateli jednotlivých koncertů, starostou Baoshanu a lidmi, kteří se o orchestr starali, si Zábřežští vyměnily dary složené z regionálních produktů Zábřežska a Olomouckého kraje.

Třešničkou na dortu byla potom výměna krojů. „My jsme dostali čínský a ten náš, moravský, je teď vystavený v šanghajském muzeu umění,” dodává dirigent DO ZUŠ Zábřeh, zatímco vytahuje z dárkové tašky krásné dámské šaty čínského střihu.

Zážitky, na které se nezapomíná

Přestože muzikanti téměř každý den koncertovali, nebylo to jen o hraní. Zblízka poznali také spoustu zajímavých míst Šanghaje a okolí.

K největším zážitkům pro většinu hráčů patří čínská akrobatická show, plavba noční Šanghají, nejstarší vodní město Zhouzhuang nebo výhled z 88. patra mrakodrapu Jin Mao. Výzvou bylo přivykání jiné stravě, ale také způsob, jak jídlo jíst. Bez dřevěných hůlek by se totiž v Šanghaji jen tak nenajedli.

Festival SBIAF

Umělecký festival SBIAF (Shanghai Baoshan International Art Festival) je součástí Šanghajského mezinárodního uměleckého festivalu s tradicí od roku 1995. Je to festival rozmanitých barev, kultur a jazyků, na který jsou každým rokem pečlivě vybírány desítky špičkových zahraničních uskupení, letos se jej zúčastnilo více než 300 umělců světa.

Co zábřežský orchestr chystá dál?

Celá akce by se nemohla uskutečnit bez finanční podpory Olomouckého kraje, města Zábřeh, ZUŠ Zábřeh, ale také sponzorů, kteří ať už hmotně nebo finančně přiložili ruku k dílu při shánění rozpočtu na cestu.

Festivalem v Číně to však nekončí. Jen co se muzikanti vrátili, nabití novou energií, pilně cvičí na sérii adventních koncertů po regionu. Nenechte si je ujít!

Reklama

Výběr článků

Načítám