Hlavní obsah

Orchestr mladých Olomouckého kraje rozezněl melodiemi kino Metropol

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědkem výjimečné události se stalo v pátek 16. listopadu kino Metropol, kde se poprvé veřejnosti představilo nové těleso Orchestr mladých Olomouckého kraje, jež operuje pod záštitou Olomouckého kraje a olomouckého Gymnázia Čajkovského.

Foto: Petr Kameníček
Článek

V předvečer státního svátku 17. listopadu se poprvé rozezněly hudební nástroje Orchestru mladých Olomouckého kraje. Koncert byl totiž věnován památce tohoto státního svátku, který je vnímám jako svátek studentů. Není proto divu, že na úvod zazněla studentská hymna Gaudeamus Igitur, po níž hosty přivítal ředitel Gymnázia Čajkovského Radek Čapka.

Ten společně se zástupci kraje, náměstkem hejtmana Daliborem Horákem a vedoucím odboru školství Miroslavem Gajdůškem, připomněl význam 17. listopadu v dějinách České republiky. Studentům přiblížil jak 17. listopad 1938, tak 17. listopad 1989. V případě roku 1989 bylo povídání pánů o to zajímavější, že bylo pojato jako vlastní vzpomínky na onu velmi významnou dobu, která psala nedávné dějiny našeho národa.

Poté se již naplno rozezněl orchestr vedený Vítězslavem Kružíkem, učitelem Gymnázia Čajkovského. Právě na olomoucké Čajkárně našel orchestr své zázemí a jeho součástí je i několik jejich studentů a studentek. Rytmy nejen filmové hudby se rozezněly sálem kina Metropol naplněným studenty Gymnázia Čajkovského, zástupci Olomouckého kraje a pozvanými hosty. Celé příjemné dopoledne bylo zakončeno melodií státní hymny České republiky.

Gymnázium Čajkovského významně rozšířilo pole své působnosti do nových a neprobádaných vod hudebního umění díky svému kolegovi Vítězslavovi Kružíkovi. Daří se tak rozvíjet strategii školy poskytnout svým studentům maximum možností pro jejich rozvoj. Zdaleka tak již neplatí, že Gymnázium Čajkovského je školou pouze pro sportovně nadané studenty, stejně úspěšně se daří rozvíjet výuku španělštiny, jednoho z nejrozšířenějších světových jazyků, a nově i hudebně nadaných studentů.

Škola díky úsilí ředitele Radka Čapky všestranně roste a mezi již tradiční aktivity patří geografické exkurze, jazykové pobyty do Španělska nebo Německa a nově také projekty financované EU jako je např. Erasmus+, díky němuž vybraní studenti školy navštěvují partnerské školy v Řecku, Chorvatsku a Bulharsku.

O všech aktivitách se můžete sami přesvědčit již v sobotu 1. prosince od 9 do 12 hodin při dni otevřených dveří.

Reklama

Výběr článků

Načítám