Hlavní obsah

Opravy broumovského kláštera pokračují, severní stěna dostane novou fasádu

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravy Benediktinského opatství sv. Václava v Broumově pokračují. Novou fasádu získá zbylá část severní stěny směřující ke klášterní zahradě. Bez nové omítky tak zůstane už jen poslední, východní stěna nad řekou Stěnavou. Ta si na nový kabát počká do příštího roku.

Foto: Kateřina Ostradecká

Čtyřicet metrů vysoké lešení zahalilo část severní stěny broumovského kláštera.

Článek

Čtyři desítky metrů vysoké lešení vyrostlo v těchto dnech u části severní stěny kláštera. Broumovské stavební sdružení, které zvítězilo ve výběrovém řízení, tady bude následující týdny pracovat na zbývající části nové fasády.

„Jde o technicky mimořádně náročné práce. Lešení je vysoké čtyřicet metrů, postavit se muselo ve strmém svažitém terénu, chyběla tam rovina pro základ lešení, a stěna navíc není hladká, ale profilovaná, s různými římsami, které to lešení musí obejít, takže jde vlastně o dvě lešení vedle sebe,“ uvedl architekt Jan Slavík, technický zástupce broumovského kláštera.

Pokud to umožní klimatické podmínky, nová fasáda by měla být hotová do konce září.

„Tyto stavební úpravy budou financovány z prostředků ministerstva kultury z Programu záchrany architektonického dědictví. Přislíbeny jsou dva milióny korun,“ dodal Jan Slavík.

V plánu na příští rok pak je nová fasáda pro zbývající východní stěnu. Pro tu se nyní připravuje projektová dokumentace. I na tyto opravy slíbilo dotaci ministerstvo kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám