Hlavní obsah

Opera diversa a její Dýňový démon - úspěšná podzimní sklizeň v Redutě

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský Ensemble Opera diversa se představil na domácí scéně již v roce 1999, oficiální vznik souboru je datován rokem 2003. Soubor hudebníků a zpěváků přináší originální interpretaci komorní hudby a původní, „trochu jiná“ operní představení.

Foto: Opera diversa
Článek

Opera diversa je společenstvím profesionálních umělců, kteří, jak plyne ze samotného názvu, interpretují hudbu a do opery vstupují původní tvorbou diverzně, tedy "poněkud jinak". Soubor se člení na dvě tvůrčí skupiny: komorní a operní. Opery a miniopery jsou ve své většině autorskými díly Ondřeje Kyase (hudba) a libretisty Pavla Drábka. 

Brněnská Opera diversa úspěšně vystupuje doma i v zahraničí. Letos díky spolupráci s Národním divadlem hrála na scéně brněnské Reduty. Tradiční tečkou za podzimem je opera s překvapivým názvem Dýňový démon ve vegetariánské restauraci. Premiéru měla poslední říjnové dny roku 2010 v Brně a v Praze.  

Vše se odehrává ve vegetariánské restauraci. Majitel, pro něhož je i chutná a úpravná krmě estetickým dílem, se nepohodne s pragmatickou manželkou i s pinglem. Znaven upadá do spánku. Do snu mu vstoupí dívka, ovšem vlastně démon v kuchyni právě vařené dýně. Končí expozice, začíná zápletka…

Přejděme k závěru. Vše končí dobře, diváci jsou pozváni na jeviště k ochutnávce dýňové delikatesy. Opravdu se tu vařilo, vaření organicky včleněno do děje, uvařeno včas, všem chutná. Šéfkuchařem, autorem receptu a režisérem představení byl Tomáš Studený, sborovým zpěvem i rytmickými kreacemi zdatně pomáhal malý sbor - personál. Dýní propůjčila hlas Lucie Kašpárková, majitelem byl Jan Šťáva, majitelovou Hana Škarková, pinglem Jakub Tuček.

Opera upoutá hudbou i textem, osloví osobitý humor, nechybí parodická nadsázka, účinkující mají pevně v rukou pěvecké i herecké party. Kulinární opera Dýňový démon J. Hermanem stručně a výstižně označená "happening", se letos hrála 14. listopadu, na reprízu asi nutno vyčkat na příští podzim. 1. prosince nabídne Opera diversa v Redutě koláž Muž a žena v loďce ze skladeb pro soprán, baryton a smyčcový kvartet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám