Hlavní obsah

Opavou v průběhu dubna proteče festivalová Řeka

Novinky, Tomáš Labanc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slezská metropole se v dubnu stane dějištěm jubilejního, 20. ročníku kulturního festivalu Další břehy. Letos nás s podtitulem Řeka provede napříč svou vlastní historií. V jeho programu se tak setkáme s řadou témat, kterými se zabýval v minulých letech.

Foto: www.opava-city.cz

Plakát kulturního festivalu Další břehy 2016

Článek

Ačkoliv je slavnostní zahájení festivalu plánováno až na pátek 8. dubna, již s prvním dubnovým dnem se v rámci něj můžeme přijít podívat do opavského Music Clubu 13 na folk-rockový koncert v podání Václava Koubka a jeho kapely.

„Písně, filmy či povídky z Koubkovy dílny prozrazují, že do klubů zavítá přírodně lyrický, chlapsky melancholický, plebejsky kritický, živelně vtipný a především velmi citlivý pozorovatel labyrintu světa i (ráje) srdce...” Takto se o umělci vyjádřil český novinář Vít Kouřil ve svém díle Pozoruhodné půlstoletí Václava Koubka.

V den slavnostního zahájení festivalu si v Opavě připomeneme letošní 400. výročí od narození slavného britského spisovatele a dramatika Williama Shakespeara. K této příležitosti se totiž v kostele sv. Václava od 13 hodin uskuteční přednáška známého překladatele Shakespearova díla, Martina Hilského, nazvaná přiléhavě Fenomén Shakespeare.

Na přednášku naváže průvod masek, se startem v 17 hodin na Ptačím vrchu, a následný program v Domě Umění a KD Na Rybníčku.

V sobotu 9. dubna si zase můžeme naladit rozhlasovou stanici Českého rozhlasu Vltava (104, 8 FM), kde od poledne do půlnoci poběží dvanáctihodinový pořad s názvem Opava, srdce Slezska. Od 19 hodin posluchači tohoto půldenního speciálu uslyší také živý přenos koncertu opavské hudební skupiny Ladě, který se uskuteční v kavárně Café Evžen na Beethovenově ulici.

Z dalších slavných českých osobností, kterými se bude festival ve svém průběhu zabývat, uveďme ještě folkaře Vladimíra Mertu, který opavským koncertem oslaví své 70. narozeniny, básníka Egona Bondyho, léčitele Vincenze Priessnitze, herce a divadelního improvizátora Jaroslava Duška, učitele národů Jana Amose Komenského nebo krále a císaře Karla IV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám