Hlavní obsah

Opava se zařadí mezi Zdravá města

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opavšti zastupitelé na svém zasedání v pondělí 20. června rozhodli o zapojení statutárního města Opavy do mezinárodně certifikované asociace Národní síť Zdravých měst ČR a o realizaci Projektu Zdravé město.

Článek

Síť Zdravých měst byla založena v ČR v roce 1994 a v současné době zastřešuje více než  90 měst, obcí, mikroregionů a krajů, které se snaží promyšleně utvářet město jako kvalitní a příjemné místo pro život svých obyvatel. Zdravá města  zapojují veřejnost do rozhodovacích procesů, podporují zdravý životní styl a "zdravý patriotismus" svých obyvatel. V nejbližším okolí Opavy jsou do projektu zapojena například města Hlučín či Kopřivnice.

"Posláním asociace je podporovat kvalitu veřejné správy na místní a regionální úrovni, posílí se tím navíc možnosti města při získávání finančních zdrojů z některých druhů dotací," uvedl Dalibor Halátek, náměstek primátora města Opavy.

Dalším důvodem je možnost využívání know-how Národní sítě pro systémovou práci v oblasti strategického plánování a řízení.

"V neposlední řadě je Zdravé město dobrou vizitkou pro návštěvníky i mezinárodní partnery města, podpoří jeho dobrou image. Členství poskytuje také možnosti užší spolupráce a využití informací a zkušeností  dalších měst zapojených v projektu," doplnil Halátek, který byl jmenován politikem  zodpovědným za realizaci Projektu Zdravé město. Koordinátorkou projektu se stala Hana Tvrdá z odboru rozvoje města a strategického plánován.

Z členství vyplývá pro město finanční závazek stanovený na první rok na 5 miliónů korun. V dalších letech je příspěvek vypočítáván podle počtu obyvatel a to 1,50 Kč na jednoho obyvatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám