Hlavní obsah

Olympijská zlatá dorazila do Zlína

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti konání největšího sportovního svátku letošní sezóny připravila Britská královská mincovna speciální edici mincí s olympijským motivem, které mají připomínat XXX. Letní olympijské hry v Londýně i po jejich skončení.

Foto: E-MINCE numismatika

Oficiální zlatá olympijská mince vydaná Britskou královskou mincovnou.

Článek

Sběratelé ze Zlínska však nemusí pro mince až do Velké Británie, ale mohou si je nyní pořídit ve zlínské prodejně E–MINCE numismatika.

Oficiální olympijské pětilibrové mince zachycují panoráma Londýna s nejznámějšími londýnskými pamětihodnostmi a monumenty (Big Ben, Westminster Abbey, the Gherkin, St. Paul’s Cathedral, the London Eye a také the Tower of London). Autor návrhu Saiman Miah je po vnějším okraji  orámoval symboly hlavních olympijských disciplín. Mince zdobí také barevné olympijské logo.

„Mince vyražené ve špičkové kvalitě mohou sběratelé získat ve dvou variantách  - ve zlatě a ve stříbře - a také v neoběhové kvalitě z běžného kovu,“ uvádí Martin Wallek majitel firmy E-MINCE numismatika, která nabízí sběratelům kromě uvedených britských i olympijské mince a medaile vydané Českou nebo Slovenskou mincovnou.

Nejdražší z uvedených olympijských mincí vyrobená z 22karátového zlata váží bez mála 40 gramů. Na celém světě je k dispozici pouze v omezeném nákladu 5000 kusů, což vzbuzuje zájem nejen u sběratelů a příznivců sportu.

„Zájem o nákup mincí se v posledních letech zvyšuje nejen mezi sběrateli, ale také mezi investory do drahých kovů, kteří si prostřednictvím sběratelských mincí obohacují své portfolio,“ doplňuje Martin Wallek. Cena zlaté mince se blíží devadesáti tisícům korun a mezi sběrateli ze Zlínského kraje se právě tato mince těší zvýšenému zájmu.

Vydáním oficiálních olympijských mincí tak graduje emise sběratelsky atraktivních motivů, které díky pamětním mincím zachycují všechny zlomové britské okamžiky poslední doby  – počínaje královským sňatkem prince Williama s Kate, přes diamantové oslavy vlády královny Alžběty až po zmiňované Letní olympijské hry.

Reklama

Výběr článků

Načítám