Hlavní obsah

Olomoucký kraj hlásí čtyři oběti metylalkoholu, razie provádí celníci i policisté

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři potvrzené oběti, jeden člověk v kritickém stavu a jedna pitva, na jejíž výsledek se čeká. Metylalkohol se zřejmě objevil ve dvou případech v Prostějově, policisté obě události šetří. Do razií se zapojili celníci, hygienici a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Foto: CŘ Olomouc
Článek

Ve středu odpoledne začali policisté Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje celoplošně kontrolovat stánky, stánky s občerstvením, mobilní stánky a jiné přechodné provozovny, které prodávají rozlévaný alkohol. Kontrolovány byly a také budou provozovny nižší cenové kategorie. Na Přerovsku jsou kontroly prováděny již od pondělí. 

"V souvislosti s včerejším vydáním mimořádného opatření jsme ihned nasadili 97 policistů a zkontrolovali 702 provozoven po všech okresech. V průběhu noci byly vytipovány další provozovny, které se od dnešního brzkého rána kontrolují," uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková s tím, že v této chvíli jsou v Olomouckém kraji čtyři oběti, policie má poznatky na metyalkohl v Prostějově, které prověřuje.

Do ulic vyrazili i celníci, v úterý zkontrolovali na různých místech Olomouckého kraje 33 provozoven a zajistili více než 1200 litrů lihovin. "Kontrolovali jsme zdanění a značení lihovin, ze zajištěných výrobků jsme odebrali vzorky. V současnosti jsou zaslány k analýze do celně-technické laboratoře," řekla Marie Bortlová z Celního ředitelství OLK.

V kontrolách celníci i nadále pokračují. "V letošním roce v období od 1. ledna do 9. září jsme provedli více než 500 kontrolních akcí a z toho bylo bezmála 60 s pozitivním výsledkem. Zajistili více než 18 tisíc litrů alkoholu," dodala Bortlová.

Na poplach bijí kraj a města

Olomoucký kraj zřídil novou sekci webových stránek, která bude občany informovat o nebezpečí plynoucímu z konzumace alkoholu neznámého původu. Důvodem jsou úmrtí osob, které v domnění, že pijí alkohol, požily metanol. V nové sekci je prozatím k dispozici informační leták ke stažení a krátké sdělení z mimořádného zasedání Bezpečnostní rady Olomouckého kraje.

"Zvláštní sekce webu je umístěna na adrese www.kr-olomoucky.cz/metanol. Občané se na ni dostanou také přes domovskou stránku krajského webu po kliknutí na grafický odkaz „Metanol“," vysvětlil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Kraj v průběhu čtvrtka zajistí distribuci letáků do obcí s rozšířenou působností, odkud poputují ke starostům všech obcí.

"Důrazně varujeme před konzumací rozlévaného alkoholu v provozovnách, které nejsou k tomuto účelu určeny. Blíží se tradiční oslavy Prostějovských Hanáckých slavností, proto v souvislosti s tím nabádáme občany ke zvýšené obezřetnosti," uvedla mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Upozornila, že i v průběhu Hanáckých slavností budou probíhat intenzivní kontroly s cílem eliminovat případná rizika.

Reklama

Výběr článků

Načítám