Hlavní obsah

Olomoucké baroko představuje nová výstava

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Olomouci byla zahájena monumentální výstava Olomoucké baroko - výtvarná kultura let 1620 až 1780.

Foto: Karel Kavička

Olomouc v době baroka

Článek

Výstava navazuje na obdobný počin Muzea umění z roku 1999 Od gotiky k renesanci - 1400 až 1550.

K uspořádání výstavy se spojila tři významná olomoucká muzea: Arcidiecézní muzeum v Olomouci, Muzeum umění a Vlastivědné muzeum. Výstava představuje barokní Olomouc jako "královské hlavní město Moravy".

Charakter města v období baroka určovaly světské i církevní instituce. Vysokou dvorskou kulturu představovali olomoučtí biskupové a arcibiskupové. Olomouc byla centrem arcidiecéze s katedrálou a biskupskou rezidencí s mnohými uměleckými sbírkami, jejichž výběr si mohou návštěvníci výstavy prohlédnout.

Civilní složku té doby reprezentovali příslušníci aristokracie a vojska, které zabezpečovalo chod olomoucké pevnosti. V Olomouci žily také významné šlechtické rody, které se podílely na životě této moravské metropole. Jejich přičiněním byly postaveny významné památky jako kašny, orloj, Čestný sloup Nejsvětější Trojice (dnes v seznamu památek UNESCO) a řada dalších projektů.

Po více než sto letech si mohou návštěvníci výstavy prohlédnout mimo jiné i ostatky patronky města sv. Pavlíny v restaurovaném barokním relikviáři. Na své si přijdou také milovníci obrazů namalovaných významnými barokními umělci té doby.

Výstava potrvá do 27. března 2011. Vstupenka v ceně 80 Kč (snížené vstupné 40 Kč) platí ve všech expozicích výše uvedených muzeí po celou dobu výstavy. Ve středu a v neděli je vstup volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám