Hlavní obsah

Olomouc má vlastní platidlo - Olomócky držgrešle

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka 24. listopadu můžete v Olomouci získat nové platidlo, Olomócky držgrešle. Lze je používat do konce příštího roku u obchodníků, kteří se do akce Lokální dukát zapojili. Na líci mince je vyobrazen Sloup Nejsvětější Trojice, Dóm sv. Václava a olomoucká radnice. Rub zdobí znak města.

Foto: Město Olomouc
Článek

„Nápad zavést lokální platidlo se nám líbí, vnímáme to jako zajímavé rozšíření nabídky pro turisty, chceme ho využívat k propagaci města,“ řekl náměstek primátora Olomouce Jan Holpuch.

Lokální dukát je žeton trochu větší než padesátikoruna, s průměrem 30 mm. Město se podílelo na tvorbě názvu platidla. Původní úvahy se pohybovaly kolem názvů tolar, dukát nebo groš.

"Nakonec jsme to pojali jinak, přestali celou věc brát smrtelně vážně a dali novému platidlu jméno Olomócká držgrešla. Ne že by Olomoučané byli lakomí, ale o Hanácích se všeobecně ví, že jsou tak trošku spořiví,“ objasnil úsměvný název Holpuch.

Lidé je mohou získat při vracení peněz při nákupu nebo vyměnit za adekvátní hodnotu 40 korun v podnicích označených informačním plakátkem a nálepkou. Prostřednictvím prodeje žetonů vznikne v Olomouci síť partnerských firem. První čtyři dny budou k dostání u organizátora ve stánku na vánočních trzích, potom už budou dostupné jen u partnerů, kteří se do sítě zapojili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám