Hlavní obsah

Olomouc bude opět hostit labužnický festival

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konfitovaná husí roláda s restovanými mandlemi, moravský špíz s trnkovou omáčkou, ale i jiné místní speciality budou k mání v některých olomouckých restauracích v rámci Grand restaurant festivalu. Gastronomická událost roku se bude konat od 15. ledna do 15. února ve dvaceti městech včetně Olomouce.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

Festival nabízí kromě nejlepších pokrmů hlavně zážitek z interiéru, atmosféry a servisu festivalových restaurací.

„V letošním roce vzniklo několik gastronomických festivalů. My ale klademe stále důraz na dramaturgii, proto se akce účastní jen prověřené restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr. Grand Restaurant Festival umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země - ovšem za symbolické ceny,“ informoval zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer.

Cílem dramaturgie festivalu je podpořit kvalitní českou gastronomii, která je smyslem projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku. Zároveň klade důraz na tradiční receptury s využitím lokálních a sezónních surovin. Restaurace budou mít v rámci festivalu za úkol uvařit tři pokrmy - jídlo od maminky, specialitu šéfkuchaře a Czech Specials v podobě regionální speciality. Pět olomouckých restaurací tak letos opět nabídne skvělé delikatesy za festivalové ceny.

Součástí letošního Grand Restaurant Festivalu bude i speciálně vypravený Mňam vlak z Prahy do Olomouce, který jede pouze 15. ledna. Dvouhodinovou jízdu cestujícím zpříjemní welcome drink a zajímavé menu, které připraví šéfkuchař Jaroslav Sapík, prezident Československého svazu kuchařů.

Po příjezdu do Olomouce navštíví hosté tři vybrané restaurace, kde ochutnají po dvou chodech degustačního menu a setkají se s šéfkuchaři. Na jízdu Mňam vlakem se těší i Pavel Maurer. „Budu tam. Hrozně se na to těším. Musím říct, že nás překvapilo, že o jízdenky je velký zájem. Olomouc jsme vybrali  pro ideální spojení a zajímavé město, kde se místní gastronomie výborně rozvíjí. Těším se, že využijeme i příjemné procházky mezi jednotlivými restauracemi, zasazenými v historických uličkách," řekl.

Festival získal podporu i u staturárního města. „Olomouc je srdcem regionu, který mnozí považují za nejúrodnější kousek naší země. A Haná je také často spojovaná s dobrým jídlem a pitím, proto se již několik let snažíme na této filozofii stavět a podporovat místní gastronomii, ať už podporou lokální speciality – tvarůžků – nebo vyhlašováním soutěží typu Hanácké nebo Domácí Gastro.ol. Grand Restaurant Festival je dalším krokem, který nám v rozvoji Olomouce jako města, kde se dá dobře najíst a napít, velmi pomáhá a my jsme za to moc rádi,“ řekl náměstek primátora Jan Holpuch.

Festivalové ochutnávky si můžete prohlédnout na www.grandrestaurantfestival.cz.

Související témata:

Výběr článků

Načítám