Hlavní obsah

Ohrožený morčák se může uhnízdit, budky už jsou na stromech

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm budek pro kriticky ohrožený druh ptáka od tohoto týdne čeká na své první návštěvníky. Morčák velký se v počtu deseti kusů objevil v areálu Třineckých železáren loni v zimě. Pták, který každoročně migruje i na vodní toky Olše, by se tady díky speciálním budkám mohl rozmnožit.

Foto: Petra Jurásková

Budky vyvěsili podnikoví hasiči za přísného dohledu žáků, kteří je vyráběli.

Článek

Alespoň v to doufají ornitologové. Založit novou populaci se jim obdobným způsobem podařilo v nedaleké Chotěbuzi. Sedm budek vyrobili žáci Jubilejní Masarykovy základní školy v Třinci také pro areál Třineckých železáren, kde se mohou v klidné, lidmi nerušené části toku ptáci rovněž rozmnožovat. Obvykle vyhledávanou dutinu stromů jim lidé nahrazují speciální budkou – morčákovníkem.

„Pečovat o životní prostředí v regionu je pro nás zásadní. Vedle investic do zařízení snižující zátěž z průmyslové činnosti považujeme za důležité starat se i o další záležitosti související s přírodou. Nezbývá než doufat, že se morčákům bude v naší huti líbit natolik, aby u nás vyvedli mladé,“ řekl generální ředitel Třineckých železáren Ing. Jan Czudek.  

První morčákovník byl s pomocí podnikových hasičů umístěn na jeden ze stromů v areálu hutě. Montáži přihlíželi žáci osmých a devátých tříd, kteří v rámci pracovních činností sami budky připravené členy ostravské pobočky České společnosti ornitologické Praha kompletovali. Vše se muselo stihnout do konce prosince, když je pro tato zvířata ideální čas pro rozmnožování.  

Morčák se vyskytuje v povodí řeky Odry a Olše teprve od konce 90. let. Živí se plevelnými rybkami, takže nepředstavuje ohrožení pro populaci ryb v řece.

„Jedná se o kriticky ohrožený druh, který se u nás vyskytuje právě v těchto zimních měsících. K hnízdění využívá stromových dutin, ale někdy také uměle vyvěšené budky. Touto aktivitou můžeme přispět k  šíření tohoto druhu v České republice a doufat, že se z druhu kriticky ohroženého stane běžný druh ptactva,“ uvedl Ing. Otakar Závalský z ostravské pobočky České společnosti ornitologické Praha.

Třinecká huť poskytla prostředky také na výrobu budek pro další ohrožený druh, a to pro skorce, malého ptáčka z rodu pěvců. Ten pro hnízdění potřebuje prostor v kolmém břehu vody, pod splavem či pod mostem. V areálu železáren ornitologové vytipovali několik takových míst, kam budky umístí v průběhu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám