Hlavní obsah

Odkdy používáme vestavěné skříně? Na zámku v Mníšku je měli už v baroku

Novinky, Marie Charvátová

Zámek v Mníšku pod Brdy má v únoru otevřeno každý víkend, návštěvníci se mohou zatoulat do doby baroka na prvním prohlídkovém okruhu nebo do doby první republiky na okruhu druhém.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Kdy a kdo jako první použil ve svém obydlí vestavěné skříně, asi nezjistíme, pravdou ale je, že to vůbec není žádný nový a moderní "vynález". Lidé už dávno využívali tlusté zdi ve svých staveních, kde bylo málo místa, a budovali různé výklenky, police ve stěnách a skříňky.

V chudších vrstvách to mělo čistě praktické důvody, na zámcích zcela jistě ne. Ale přesto i tam jsou zabudované skříně součástí interiérů, navíc ozdobnou, jsou ukázkami nákladných intarzií, marketerií i umění řezbářského.

Na zámku v Mníšku pod Brdy můžeme zahlédnout vestavěné skříně v místnostech souvisejících se stravováním, sloužily jako příborníky k ukládání nádobí, příborů a dalších pomůcek, jež bylo třeba v jídelně nebo přípravně jídel.

V tzv. Zimní jídelně se nachází raně barokní příborník, který vznikl zároveň se stavbou zámku, tedy po polovině 17. století. Původně navíc dokonce sloužil i jako vyústění jakési komínové šachty, která spojovala jídelnu přímo se sklepy pod zámkem. V místnosti zvané Přípravna jídel se nachází zabudovaná skříň s typicky barokními prvky, která ovšem byla později upravována.

To vše na první prohlídkové trase, ale ani ta druhá není ochuzena. Pánská ložnice je vybavena skříní, kterou umístili do okenního výklenku. Okno bylo zaslepeno, z pohledu na fasádu ponecháno, ale uvnitř měl pan baron skříň a police na knihy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám