Hlavní obsah

Od první chvíle provází životem miminka Nemocnice Přerov háčkované chobotničky

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 820 barevných háčkovaných chobotniček ročně vloží zdravotníci Nemocnice Přerov do postýlky všem novorozencům, kteří přijdou na svět v jejich porodnici.

Foto: Barbora Olejníková

Háčkovanou chobotničku dostává v přerovské porodnici každé narozené miminko.

Článek

Chobotničky navozují dětem pocit bezpečí, připomínají jim pobyt v bříšku a zklidňují je. Hračky pletou seniorky z celého Přerovska a slouží i jako památka z porodnice.

Háčkovanou chobotničku dostává v porodnici každé narozené miminko. „Chapadla chobotničky připomínají pupeční šňůru, kterou si dítě drží v ručičce a mělo by jej to zklidnit. Jako dárek je rozdáváme všem novorozencům, ovšem občas háčkovanou hračku dostanou i jejich starší sourozenci, aby jim to nebylo líto,“ uvedla Eva Hradilová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice Přerov a dodala, že od kolegyně z dlouhodobě intenzivní péče dostávají i jiná háčkovaná zvířátka a další hračky, které putují k pacientům na dětské oddělení nemocnice.

Plést chobotničky, nebo se zapojit darováním nepotřebné vlny může každý. „Zveřejnili jsme výzvu, aby nám lidé darovali nepotřebnou vlnu na novorozenecké oddělení v rámci akce Daruj klubíčko. Nosí ji zaměstnanci, dobrovolníci a anonymní dárci, kteří občas připojí také hotovou chobotničku, za což moc děkujeme. Do samotného háčkování se zapojují naše babičky, kamarádky i tchýně, z nichž jedna je dokonce rekordmanka, ale pomáhají nám také seniorky z klubu Pohoda v Lipníku nad Bečvou,“ doplnila Hradilová s tím, že vlnu, která není vhodná k háčkování, daruje speciální škole v Lipníku nad Bečvou.

Porodnice Nemocnice Přerov je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň organizuje předporodní kurzy, cvičení před i po porodu, intenzivně podporuje kojení a provozuje bezplatnou laktační poradnu.

Porodnice Nemocnice Přerov nabízí budoucím maminkám tři samostatné uzavřené porodní boxy, které poskytují rodičce i jejímu partnerovi maximální soukromí. Součástí těchto boxů jsou kromě speciálních polohovacích lůžek také rehabilitační balony, žebřiny, lano, vak, žíněnky, stolička, sprcha, křeslo, rádio s CD přehrávačem či aromalampa. Nejmodernější porodní místnosti tak umožňují nespočet alternativních způsobů vedení porodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám