Hlavní obsah

Od lžičky po kredenc - to vše může obohatit muzejní sbírky i posloužit dobré věci

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leží vám ve sklepě či na půdě krabice se starými nepotřebnými předměty a nevíte co s nimi? Mohou obohatit sbírky Slováckého muzea v Uherském Hradišti, expozice muzea v přírodě Parku Rochus či posloužit dobročinným účelům.

Foto: Lenka Durďáková

Od lžičky po kredenc

Článek

Na sobotu 16. dubna se v Uherském Hradišti rozhodli oslovit majitele bezpočetných krabic na půdách a ve sklepech, kterých se postupem času často zbavují jako „harampádí“ a organizují akci „Od lžičky po kredenc“.

„Je totiž spousta předmětů, které by mohly obohatit sbírky Slováckého muzea či expozice Parku Rochus a zajistit tak budoucím generacím další doklady běžného života místních obyvatel,“ uvádí Renáta Polišenská, tajemnice Regionu Slovácko, jednoho ze spoluorganizátorů akce.

„Stěhujeme se,“ říká Věra Marková z Tupes, která na tuto akci už teď připravila dvě velké krabice plné kuchyňského nádobí a náčiní, ubrus a povlak. „Nemohu si všechny věci do nového vzít s sebou a současně mi je líto vše vyhodit do popelnice, proto tuto akci vítám. Pokud předměty najdou ještě využití v expozicích či při dobročinné akci, budu ráda dvojnásob.“

Lidé mohou nosit či dovézt předměty, vybavení domácnosti a nábytek do roku 1950, např. stoly, židle, kredence, otomany, štokrlata, obrazy, kuchyňské nádobí a náčiní, bytový textil, drobné zemědělské a vinařské nářadí během soboty 16. dubna od 8 do 12 hodin do budovy ev. č. 6 u komunikace podél Slovácké tržnice (pro místní budova bývalé „krojárny“). Předměty a vybavení přeberou etnografové Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Parku Rochus oproti darovacím smlouvám. Pořadatel si vyhrazuje předmět odmítnout.

Pro ty, kdo sobotní termín nestihnou, je možné předměty přinést od úterý 19. do pátku 22. dubna do Slovácké tržnice v Uherském Hradišti do prodejního stánku Tradiční výrobek Slovácka, kde se jich obsluha ochotně ujme a darované předměty přijme.   

„Předměty, které nakonec nenajdou uplatnění ve sbírkách a expozicích, budou nabídnuty v rámci Slováckého blešáku 23. dubna ve Slovácké tržnici a výtěžek z tohoto prodeje bude věnován na rozvoj drobných projektů na Slovácku,“ dodala Renáta Polišenská.

Reklama

Výběr článků

Načítám