Hlavní obsah

Obyčejně neobyčejná díla z květin a přírodních materiálů nabídne nová výstava na zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plno květin a uměleckých ovlivnění, tak charakterizuje svůj život výtvarnice Taťjána Krechová. Poprvé se s květinami setkala jako malé děvče na louce za zahradou, kde rostly blatouchy, světlík, kominíčky, pomněnky i kopretiny.

Foto: Archiv Taťjány Krechové

Obyčejně neobyčejná díla z květin a přírodních materiálů nabídne nová výstava na zámku Dobříš.

Článek

Ve třech letech našla v albu fotografií alpskou protěž a jednou se jí při malování bytu rozbil darovaný květinový obrázek. Začala ho proto opravovat…

Květinové momenty ovlivnily život Taťjány Krechové natolik, že sama začala květinové obrázky vytvářet. „Dalším velkým mezníkem bylo také zhlédnutí filmu o tvorbě zemního umělce Andyho Goldsworthyho ze Skotska. Vytvářel velkoplošné obrazce z čerstvých květin a listí na kamenech, zemi a jezírku,“ říká Taťjána Krechová.

Plochy obrazů začala brzy nato také ona pokrývat lisovanými rostlinami. Během studia na ZUŠ Dobříš se naučila rovněž paličkovat, drátovat, krajkovat a zabývat se rozličnými výtvarnými technikami, kterými doplňuje vlastní květinové dekorace a vazby.

„Květiny a tvorba z nich mi velmi pomohly i při rekonvalescenci po úrazu páteře v roce 2002. V rámci rehabilitace jsem každý den chodila na dlouhé procházky a při nich sbírala a lisovala rostliny. Nesměla jsem a ani nemohla sedět, i to je výsledkem mých prací,“ sděluje Taťjána Krechová. Svoji tvorbu vystaví od května do srpna na zámku Dobříš v Galerii JCM.

Držitelka českých rekordů

Díla Taťjány Krechové mohou být netypickým ozvláštněním interiérů jak pro každodenní život, tak při slavnostních příležitostech. Činorodá výtvarnice vkládá do svých výtvorů neobvyklé nápady, kompozice ze sušených a lisovaných květin a listů kombinuje s technikami od malování po paličkování a dává vznik také neobvyklým kolážím s nejrůznějšími motivy.

Na zámku Dobříš tak návštěvníci uvidí „obyčejně neobyčejné výtvarné práce”, jak se k dílům Taťjány Krechové vyjádřil návštěvník její výstavy na zámku v Mníšku pod Brdy v roce 2012.

Taťjána Krechová je držitelkou českého rekordu za „nejvíc oček na odrátovaném demižónu“ – v roce 2010 dokázala za 30 hodin odrátovat demižón o výšce 34 centimetrů a průměru 15 centimetrů neuvěřitelnými 2744 očky. Ve stejném roce vytvořila český rekord také za „obrázek složený z nejvíce lístku skalníku“ – za 15 hodin dokázala z 1198 lístečků vytvořit obrázek o velikosti 36 x 36 centimetrů.  

Zahajovací vernisáž květinové výstavy Taťjány Krechové se v Galerii JCM na zámku Dobříš koná 29. května od 16 hodin, výstava potrvá do 28. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám